Роль народних традицій фізичного виховання і національних рухливих ігор у процесі спортивно-патріотичного виховання підлітків - Карпенко, Марина Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджується роль українських народних традицій фізичного виховання та національних рухливих ігор у процесі спортивно-патріотичного виховання підлітків. Підкреслюється, що народні традиції є важливою складовою національної культури і сприяє формуванню громадянської та патріотичної ідентичності учнів. Народні традиції фізичного виховання поєднують фізичну активність, культурне надбання та соціальну взаємодію, забезпечуючи всебічний особистісний розвиток підлітків – фізичний, морально-етичний, патріотичний та соціально-громадянський. Аналіз наукових джерел показав, що народні рухливі ігри сприяють розвитку сили, спритності, витривалості, координації, швидкості реакцій, а також формують моральні якості, комунікативні навички та активну громадянську позицію. Особлива увага приділяється класифікації національних рухливих ігор за походженням, віковою спрямованістю, домінуючими фізичними якостями, змагальністю, складністю, чисельністю учасників, просторовими умовами та виховною спрямованістю, що дозволяє ефективно добирати ігри для підлітків відповідно до їхніх психофізіологічних особливостей. Підкреслюється важливість вікового принципу та культурно-емоційної значущості гри для формування патріотичних цінностей і гармонійного розвитку особистості. Узагальнено, що інтеграція народних ігор у навчально-виховний процес ЗЗСО забезпечує комплексне гармонійне фізичне, культурне та патріотичне виховання підлітків, поєднуючи оздоровчу, освітню та виховну функції. Водночас визначено, що потребує подальшого дослідження розробка практичних рекомендацій із застосування народних традицій фізичного виховання та національних ігор у сучасних умовах, оптимальної частоти і тривалості їх використання, а також методичне забезпечення впровадження цих традицій у спортивно-патріотичне виховання підлітків.