Адаптація міжнародних методик інтелектуального розвитку дітей до культурно-освітнього контексту України на прикладі мережі SMARTUM - Городецька, Нателла Олексіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Адаптація міжнародних методик інтелектуального розвитку набуває особливої значущості в умовах постійних трансформацій українського освітнього середовища та зростання попиту на ефективні моделі розвитку когнітивних здібностей дітей. Важливим викликом є необхідність гармонізації змістових, дидактичних і організаційних параметрів закордонних програм з національними освітніми стандартами, соціокультурними особливостями дитячої аудиторії та очікуваннями батьків і педагогів. У цьому контексті досвід освітньої мережі SMARTUM демонструє можливості інтеграції міжнародних практик інтенсивного розвитку пізнавальних навичок у межах українського культурно-освітнього простору. Мета дослідження полягає у визначенні механізмів адаптації міжнародних програм інтелектуального розвитку та оцінюванні ефективності їхнього впровадження в українському освітньому просторі. Методи дослідження охоплювали контент-аналіз навчально-методичних матеріалів, порівняльний аналіз міжнародних і українських освітніх стандартів, експертне оцінювання педагогів та структурно-функціональне моделювання процесу адаптації.Результати. З’ясовано, що адаптація освітніх програм до національних стандартів дає змогу підвищити точність засвоєння навчальних модулів, збалансувати когнітивне навантаження та посилити мотиваційний компонент освітнього процесу. Показано, що важливими чинниками успішності є культурна відповідність навчального контенту, методична гнучкість викладачів, локалізація прикладів та інтеграція елементів українських педагогічних традицій. Виявлено позитивний вплив адаптованих методик на розвиток логічного мислення, оперативної пам’яті, аналітичних умінь, зокрема навичок саморегуляції й навчальної автономії у дітей молодшого та середнього шкільного віку. Висновки. Адаптація міжнародних методик інтелектуального розвитку до українського освітнього контексту є ефективним інструментом модернізації позашкільної та додаткової освіти. Результати дослідження підтверджують доцільність впровадження адаптованих програм у різних регіонах країни, що розширює можливості інноваційного розвитку освітнього середовища та забезпечує формування конкурентоспроможних когнітивних компетенцій у дітей.