Формування академічного письма як компонента професійної іншомовної підготовки (для здобувачів освіти нефілологічних спеціальностей) - Іконнікова, Марина Валеріївна; Петрушенко, Ольга Олександрівна; Фридрик, Ірина Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням вимог до рівня іншомовної академічної комунікації здобувачів нефілологічних спеціальностей та необхідністю інтеграції академічного письма в професійно орієнтовану підготовку відповідно до міжнародних освітніх стандартів. У сучасному університетському середовищі академічне письмо є не лише інструментом створення наукових текстів, а й важливою умовою розвитку критичного мислення, інформаційної культури та професійної мобільності здобувача освіти. Мета. Метою статті є обґрунтування змістових, компетентнісних і методичних засад формування академічного письма як вагомого компонента професійної іншомовної підготовки здобувачів нефілологічних спеціальностей, а також визначення педагогічних умов, що забезпечують ефективність цього процесу. Методи. У роботі застосовано аналіз сучасних наукових підходів до розвитку іншомовної писемної компетентності, систематизацію структурних компонентів академічного письма, порівняльно-узагальнювальний аналіз освітніх практик, а також структурно-логічний метод для виокремлення етапів, компетентностей і педагогічних умов формування академічного письма. Результати. У статті академічне письмо окреслено як інтегративну компетентність, що поєднує когнітивний, лінгвістичний, комунікативний та технологічний компоненти, кожен із яких відіграє окрему роль у професійній іншомовній підготовці. Узагальнено основні вміння, які формуються через засоби іншомовного академічного письма, та встановлено їхній вплив на професійну діяльність здобувачів нефілологічних спеціальностей. Запропоновано структурований алгоритм удосконалення навичок академічного письма, що охоплює мотиваційно-орієнтаційний, аналітико-лінгвістичний, практико-творчий і рефлексивно-оцінювальний етапи. Обґрунтовано педагогічні умови, які сприяють ефективному опануванню академічного письма в іншомовному середовищі та дослідницькій автономії здобувачів освіти. Висновки. Іншомовне академічне письмо є одним із вагомих чинників професійного становлення здобувачів нефілологічних спеціальностей, оскільки визначає комплексний розвиток аналітичних, комунікативних, термінологічних та інформаційних умінь, необхідних для інтеграції в міжнародний освітньо-науковий простір. Результати дослідження можуть бути використані у викладанні іноземних мов для нефілологічних спеціальностей, а також слугувати основою для подальших наукових розвідок щодо методичного забезпечення й цифрової підтримки академічної писемності.