Використання середовищ проєктування при вивченні робототехніки - Чорна, Альона Віталіївна; Сердюк, Ірина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є дослідження та аналіз сучасних середовищ проєктування для вивчення робототехніки, оцінка їх можливостей для моделювання, симуляції та програмування роботів, а також вивчення їхнього впливу на навчальний процес та розвиток навичок робототехніки у студентів. У статті використовувались методи аналізу літератури, порівняльного аналізу різних програмних платформ і інструментів для робототехніки. Розглянуті програмні платформи для робототехніки, такі як LDraw, MLCad, LeoCAD, Studio 2.0, Lego Digital Designer, показали різноманітність можливостей для навчання. Платформи для візуального програмування ефективно використовуються на початкових етапах навчання, дозволяючи студентам зрозуміти основи робототехніки, логіку роботи роботів та алгоритми. Водночас більш складні інструменти, що працюють з реальними системами, алгоритмами та сенсорами, дозволяють глибше вивчити технологічні аспекти робототехніки. Використання сучасних інтерактивних середовищ для навчання робототехніці є важливим для підготовки фахівців у сфері STEM. Різноманіття інструментів для моделювання і програмування роботів дає змогу адаптувати навчальний процес до індивідуальних потреб студентів на різних етапах їх навчання. Це сприяє гнучкості та доступності освіти, що особливо важливо в умовах криз, таких як пандемія, коли необхідно перейти до дистанційного навчання. Розвиток цих середовищ допомагає покращити якість освіти і підготувати студентів до успішної кар’єри в галузі високих технологій.