Вивчення тривимірної графіки в умовах глобального поширення технологій штучного інтелекту - Мосіюк, Олександр Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасні програми з інформатики для 7 – 9 класів загальноосвітньої школи містять тему, що безпосередньо пов’язана з розкриттям особливостей використання програм, розрахованих для створення тривимірного графічного контенту. Результати аналізу методичних та наукових джерел, присвячених тематиці організації освітнього процесу з вивченням відповідного програмного забезпечення, засвідчують недостатню увагу до цього питання вітчизняних науковців. Тим не менше саме ця частина навчального курсу шкільної інформатики виконує значиму пропедевтичну функцію та дозволяє проілюструвати як взаємопов’язані між собою комп’ютерні науки, математика, інженерія. Важливим є вплив технологій штучного інтелекту на освітній процес, а вивчення 3D моделювання дозволяє продемонструвати яким чином варто залучати загальнодоступні сервіси ШІ для опанування редакторів тривимірного моделювання школярами та показати правила доброчесного їх використання. У цьому контексті метою статті є розкриття особливостей застосування технологій штучного інтелекту в процесі вивчення 3D моделювання. В основній частині подається результати аналізу актуальних на сьогодні програм з інформатики для дев’ятого класу на предмет вивчення учнями тем, пов’язаних з тривимірною графікою. Значима увага приділяється розкриттю кейсу, який демонструє особливості використання моделей штучного інтелекту для навчання учнів роботи з графічними 3D редакторами. Вказується приклад запиту до такого типу сервісів та математичні підходи до аналізу згенерованих зображень. Зазначається, що такий підхід дозволяє навчити школярів критично осмислювати результати відповідей онлайн-сервісів навіть у вигляді зображень, створених за допомогою відповідних моделей ШІ. Демонструється як звичні помилки на згенерованих зображеннях, можуть сприяти зацікавленню учнів предметом та стимулюватимуть їх виконувати власні дослідження й наукові пошуки. Окрім цього такий підхід також дозволяє краще підготовити школярів до роботи з тривимірним редактором, оскільки сприяє розвитку просторової уяви та уявлень. У висновках узагальнюються представлені результати та подаються перспективи подальших досліджень у цій сфері.