Віртуальна реальність як мотиваційний механізм активізації рухової діяльності здобувачів освіти у ЗВО - Омок, Ганна Анатоліївна; Шуба, Людмила Вікторівна; Шуба, Вікторія Вікторівна; Шуба, Віктор Олександрович; Власов, Ілля Олексійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Було розглянуто можливості використання технологій віртуальної реальності як інноваційного інструменту підвищення мотивації до рухової активності серед здобувачів освіти у закладах вищої освіти. Проаналізовано вплив VR-програм на рівень залученості, інтересу та фізичної активності студентів. Представлено результати педагогічного експерименту, у якому взяли участь 47 здобувачів освіти, розподілених на експериментальну та контрольну групи. Отримані дані засвідчили позитивний вплив VR-технологій на мотиваційні та фізичні показники, що підтверджує доцільність їх упровадження у систему фізичного виховання ЗВО. Мета статті – визначити ефективність застосування технологій віртуальної реальності як мотиваційного механізму активізації рухової діяльності здобувачів освіти у ЗВО та оцінити їх вплив на фізичний стан і мотиваційні характеристики студентів. Методи. У дослідженні застосовано комплекс теоретичних і емпіричних методів, таких як аналіз та узагальнення наукових джерел з питань використання VR у фізичному вихованні; педагогічний експеримент тривалістю 8 тижнів; анкетування для визначення рівня внутрішньої мотивації; тестування фізичної підготовленості (тест Купера, Гарвардський степ-тест); порівняльний аналіз показників експериментальної (n = 20) і контрольної (n = 27) груп; статистичні методи обробки даних. Результати. Встановлено, що застосування VR-програм (Beat Saber, Holofit, VR Boxing, VR Fitness Basic) сприяло значному підвищенню мотивації студентів до рухової активності. В експериментальній групі зафіксовано зростання показників внутрішньої мотивації на 31-40%; покращення витривалості за тестом Купера на 10-12%; підвищення функціональних можливостей за Гарвардським степ-тестом на 14-17%; збільшення відвідуваності занять до 92-94%. У контрольній групі зміни виявилися менш значущими та становили 5-10% за окремими показниками. Отримані результати підтверджують ефективність VR-технологій у підвищенні рівня залученості та активізації рухової діяльності студентської молоді. Висновки. Технології віртуальної реальності мають значний мотиваційний потенціал та здатні стимулювати рухову активність здобувачів освіти завдяки гейміфікації, емоційному зануренню та індивідуалізації навантаження. Застосування VR-тренажерів у системі фізичного виховання ЗВО забезпечує суттєве підвищення мотиваційних, функціональних і фізичних показників студентів. Також сприяє формуванню стійкого інтересу до занять, підвищенню дисциплінованості та залученості, що робить її перспективним напрямом модернізації фізичного виховання. Результати дослідження обґрунтовують необхідність подальшої розробки спеціалізованих VR-програм для освітніх потреб та вивчення довготривалого впливу VR-тренувань на здоров’я і рухову діяльність студентів.