Інтеграція освітніх галузей у початковій школі - Лук’яник, Людмила Василівна; Зеркаль, Інна Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті проаналізовано питання інтеграції різних освітніх галузей у змісті уроків мовно-літературної освітньої галузі в початковій школі. Актуальність теми зумовлена її суспільною важливістю, адже формування інтегративної компетентності учнів передбачає опанування знань з усіх освітніх галузей, розвиток культури мовлення та закладання основ для різнобічної освіти впродовж життя. Високий рівень інтегрованих умінь і навичок забезпечує міцність навчальних досягнень і сприяє гармонійному, цілісному розвитку особистості. Мета статті ‒ виділити та обґрунтувати способи інтеграції різних освітніх галузей у змісті уроків мовно-літературної освітньої галузі у початкових класах за тематикою та експериментальним шляхом підтвердити доцільність інтегрованої методики. Тема багатогранності проблеми інтеграції різних освітніх галузей розкривається у фундаментальних класичних і сучасних наукових дослідженнях. Запропоновано три основні критерії формування інтегрованих умінь та навичок учнів початкових класів: інформативно-інтеграційний, мотиваційно-інтеграційний, діяльнісно-інтеграційний. На основі виокремлених критеріїв і показників їх прояву визначено наступні рівні формування інтегрованих умінь та навичок учнів початкових класів: низький, задовільний, достатній і високий. Доведено, що якість освітнього процесу значною мірою визначається тим, наскільки враховуються і реалізуються потенційні можливості інтеграції різних освітніх галузей в навчанні і вихованні кожної дитини, її індивідуальні особливості. Третина учнів початкових класів не має сформованих інтегрованих умінь та навичок. Все це перешкоджає успішній навчальній діяльності та обумовлює нестійку успішність дітей. Через це вдосконалення системи інтеграції освітніх галузей у початковій школі на даний час є першочерговим завданням.