Застосування цифрових платформ та онлайн-ресурсів для інтенсифікації навчання іншомовних термінів здобувачів освіти засобами країнознавства - Гарапко, В. І.; Липчанко-Ковачик, О. В.; Йовдій, В. Я.; Гарапко, М. С. (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета статті – дослідження ефективності та можливостей застосування цифрових платформ й онлайн-ресурсів для інтенсифікації навчання іншомовних термінів здобувачів освіти через цілеспрямовану інтеграцію країнознавчого та соціокультурного контенту. Актуальність роботи зумовлена необхідністю забезпечення гнучкого, доступного та якісного освітнього процесу в умовах швидкої диджиталізації та викликів сьогодення. Методи. Дослідження ґрунтується на аналізі та синтезі педагогічних практик, що стосуються використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), модульних навчальних середовищ (LMS, MOOC) та інтерактивних сервісів (Quizlet, LearningApps, Genially, Padlet, Google-інструменти). Особливу увагу приділено методикам, що забезпечують персоналізацію та активізують усі канали сприйняття інформації (мультисенсорне навчання, аудіокниги). Для ефективного засвоєння термінології використовується метод дрилінгу (систематичного повторення) у поєднанні з практичним застосуванням мови в автентичному соціокультурному середовищі. Інтеграція країнознавчого матеріалу реалізується через проєктний метод, вебквести, роботу з автентичними медіа та використання інструментів для віртуальних екскурсій/музеїв, що є дієвою формою ознайомлення з традиціями, культурою та звичаями народу. Результати. Встановлено, що використання цифрових платформ значно підвищує мотивацію здобувачів освіти та сприяє формуванню лінгвістичної й комунікативної компетенцій. Інтеграція краєзнавчих матеріалів виступає як потужний контекстуалізуючий засіб, який допомагає подолати психологічний бар’єр у вивченні іноземної мови та інтенсифікує засвоєння термінології завдяки її зануренню у реальний культурний контекст. Це сприяє розширенню світогляду та цілеспрямованому формуванню лінгвокультурологічної компетентності. Застосування онлайн-ресурсів також розвиває інформаційно-цифрову компетентність і критичне мислення, необхідні для аналізу й синтезу великих обсягів даних. Висновки. Цифрова трансформація є необхідною умовою для забезпечення якісного та конкурентоспроможного навчання, що відповідає концепції Education 3.0. Поєднання функціоналу цифрових платформ з насиченим національним та краєзнавчим контентом дозволяє перетворити процес вивчення термінології на активну, дослідницьку діяльність, що зміцнює соціокультурну компетенцію та національну ідентичність. Подальші дослідження мають бути зосереджені на потенціалі імерсивних технологій (VR/AR) та штучного інтелекту для створення автентичних цифрових можливостей мовної взаємодії.