Комплексний підхід викладача як запорука успішного розвитку і зміцнення інтересу студентів до вивчення дисципліни вища математика - Питьовка, Оксана (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У роботі досліджуються деякі аспекти комплексного підходу при вивченні дисципліни вища математика у закладах вищої освіти. Обґрунтовується доцільність використання як традиційних підходів так і запровадження сучасних інтерактивних методів навчання. Це дозволить не тільки знизити рівень математичної тривожності, яка на даний час спостерігається у значної кількості здобувачів, але і підвищити їх ступінь мотивації до навчання, сприяти активізації пізнавальної діяльності та розвивати аналітичне і логічне мислення. Пропонується застосовувати різноманітні форми та методи подачі матеріалу, зокрема проблемно-пошукові підходи, дискусійні форми роботи, інтерактивні завдання, цифрові освітні інструменти та програмні засоби візуалізації математичних об’єктів та процесів. Особлива увага приділяється ролі викладача в організації освітнього процесу, створенні сприятливого навчального середовища та підтриманні позитивного емоційного фону студентської аудиторії. Адже сучасний викладач – це не тільки носій знань та їх транслятор, а багатогранна особистість та висококваліфікований фахівець, який вміє поєднати в собі функції наставника, організатора та координатора навчального процесу, що є комфортним, пізнавальним та мотивуючим для здобувачів освіти. Акцентується увага на практичній цінності отриманих математичних знань та можливості їх використання у професійній діяльності майбутніх фахівців та повсякденному житті. Саме усвідомлення практичної цінності цих знань сприяє подоланню навчальних труднощів, зниженню рівня математичної тривожності, підвищенню впевненості студентів у власних силах. У висновку зазначається, що комплексний підхід до викладання вищої математики дозволяє розглядати освітній процес не лише як засвоєння нових знань, а як важливу інвестицію у професійний розвиток, формування компетентностей та готовність студентів до вирішення практичних завдань у майбутній діяльності.