Стратегії формування мотивації та залученості здобувачів у дистанційному навчанні іноземних мов - Панченко, Дмитро Ігорович; Чемоданова, Марина Федорівна; Закринична, Наталія Іванівна; Степанов, Віктор Юрійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі дистанційних форматів навчання всистемі вищої освіти та необхідністю методичного переосмислення підходів до викладання іноземних мов в онлайн-середовищі. В умовах цифровізації освіти та зміни моделей взаємодії між викладачем і здобувачем особливої уваги потребує проблема підтримання навчальної мотивації та залученості здобувачів, що безпосередньо впливає на ефективність мовної підготовки. Недостатня методична адаптація традиційних підходів до дистанційного навчання зумовлює зниження активності здобувачів, фрагментарність участі в освітньому процесі та ускладнення формування комунікативної компетентності. Метою статті є теоретичне обґрунтування та визначення методичних стратегій формування мотивації й залученості здобувачів у процесі дистанційного навчання іноземних мов у закладах вищої освіти. У межах дослідження акцент зроблено на систематизації педагогічних прийомів і дидактичних інструментів, здатних забезпечити активну мовленнєву діяльність здобувачів в онлайн-освітньому середовищі. Методи дослідження охоплюють аналіз і узагальнення науково-методичних джерел із проблематики мотивації навчання та дистанційної мовної освіти, порівняльний аналіз традиційних і цифрових методів навчання іноземних мов, а також системно-структурний підхід до моделювання методичної системи залучення здобувачів до навчальної взаємодії. У роботі також використано елементи педагогічного моделювання для визначення оптимального поєднання синхронних і асинхронних форм навчання. Результати дослідження свідчать, що ефективність дистанційного навчання іноземних мов значно залежать від методично виваженого використання інтерактивних форм роботи, проєктних і проблемно-орієнтованих завдань, елементів гейміфікації та цифрових освітніх платформ. Обґрунтовано доцільність диференціації навчальних завдань з урахуванням рівня мовної підготовки здобувачів і їхніх індивідуальних освітніх потреб, що сприяє підвищенню навчальної активності та внутрішньої мотивації. У висновках підкреслено, що формування мотивації та залученості здобувачів у дистанційному навчанні іноземних мов є насамперед методичним завданням, розв’язання якого потребує високого рівня професійної й методичної компетентності викладача. Запропоновані методичні стратегії можуть бути використані впрактиці викладання іноземних мов у закладах вищої освіти для підвищення якості мовної підготовки та оптимізації онлайн-освітнього процесу. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричну перевірку ефективності окремих методичних підходів і розроблення комплексних моделей дистанційного мовного навчання.