Практичний стан готовності майбутніх керівників до застосування інноваційних управлінських технологій - Видиборець, Олександр (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Розглядаються питання дослідження практичного стану готовності майбутніх керівників закладів освіти до застосування інноваційних управлінських технологій. Актуальність і важливість проблеми готовності майбутніх керівників закладів освіти до застосування інноваційних управлінських технологій обумовлена потребою у вирішенні протиріччя між сучасними вимогами до професійної діяльності майбутніх керівників закладів освіти як цілісних особистостей і суб’єктів управління, здатних до саморозвитку, проектування, моделювання й застосування інноваційних управлінських технологій та реальним станом їх практичної готовності до здійснення такої діяльності. Водночас, інноваційні управлінські технології, як засіб підвищення дієвості й ефективності керуючої системи, є одним із найсучасніших і актуальніших методів забезпечення якості управління в закладі освіти. Відповідно, керівники мають стати потужною рушійною силою, що створює та забезпечує якісно нову, європейську національну освіту, тому дослідження практичного стану готовності керівників закладів освіти до застосування інноваційних управлінських технологій є однією з найважливіших і актуальніших освітніх проблем. Досягнення мети нашого дослідження передбачало розробку програми дослідження та застосування відповідних методів, серед яких чільне місце посіли: аналіз навчальних планів і освітньо-професійних програм підготовки майбутніх керівників закладів освіти, вивчення науково-організаційного та навчально-методичного забезпечення процесу підготовки, співбесіди з майбутніми керівниками та викладачами ЗВО, анкетування, спостереження за навчальним процесом, діагностування професійно-значущих якостей, необхідних майбутнім керівникам для застосування інноваційних управлінських технологій, самооцінювання рівнів готовності майбутніх керівників до застосування інноваційних управлінських технологій, тестування рівнів знань, умінь і навичок, що дало можливість визначити реальний стан готовності майбутніх керівників необхідних для застосування інноваційних управлінських технологій. На підставі проведеного дослідження встановлено, що майбутні керівники недостатньо обізнані з професійно-значущими якостями, необхідними їм в управлінській діяльності, мають недостатній рівень знань і не володіють вміннями на належному рівні застосовувати інноваційні управлінські технології, що негативно позначається на виконанні управлінських функцій, стратегічному й тактичному управлінні, розробці та реалізації управлінських рішень, гальмує досягнення мети закладу освіти та негативно позначається на якості освіти здобувачів.