Теоретико-методичні засади формування управлінської компетентності майбутніх фахівців з кібербезпеки з використанням тренінгових технологій - Гузар, Богдан (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методичні засади формування управлінської компетентності майбутніх фахівців з кібербезпеки з використанням тренінгових технологій. Актуальність дослідження зумовлена зростанням вимог до професійної та управлінської компетентності фахівців у сфері кібербезпеки, що потребує впровадження інноваційних, практико-орієнтованих методів навчання у систему професійної освіти. Розкрито сутність тренінгових технологій як ефективного засобу формування інтегрованих компетентностей, зокрема управлінських, комунікативних, аналітичних та соціально-психологічних. Проаналізовано основні педагогічні підходи, що лежать в основі застосування тренінгів, зокрема компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований, системний та андрагогічний. Обґрунтовано їх значення для забезпечення активної участі здобувачів освіти в навчальному процесі, розвитку критичного мислення, навичок прийняття управлінських рішень, роботи в команді та професійної рефлексії. Висвітлено наукові погляди вітчизняних і зарубіжних дослідників щодо можливостей тренінгових технологій у професійній підготовці фахівців технічного профілю. Наголошено, що використання тренінгів у підготовці майбутніх фахівців з кібербезпеки сприяє інтеграції теоретичних знань із практичною діяльністю, моделюванню професійних ситуацій та підвищенню якості освітнього процесу. Зроблено висновок про доцільність системного впровадження тренінгових технологій у професійну підготовку фахівців з кібербезпеки як ефективного засобу формування їхньої управлінської компетентності. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок, що полягають у розробленні та експериментальній перевірці структурно-функціональної моделі формування управлінської компетентності майбутніх фахівців з кібербезпеки засобами тренінгових технологій у закладах професійної та вищої освіти. Визначено методологічні засади впровадження тренінгових технологій з урахуванням специфіки професійної діяльності у сфері кібербезпеки, що передбачає роботу в умовах невизначеності, високого рівня відповідальності та необхідності оперативного управління інформаційними ризиками.