Формування SOFT SKILLS засобами легкої атлетики та циклічних видів рухової активності – можливості, проблеми, перспективи - Галан, Ярослав; Огнистий, Андрій; Огниста, Катерина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У даній роботі розкривається поняття «soft skills – гнучкі / м’які навички» та їх місце у підготовці майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту засобами легкої атлетики та циклічних видів рухової активності. На основі врахування рекомендацій World Economic Forum в Давосі спроектовано навички «softs kills» на освітні опанування освітніх компонентів спортивно-педагогічного спрямування які включають: блок розвитку когнітивних здібностей; блок розвитку діяльнісних здібностей; блок розвитку особистісних здібностей. Мета. Визначення особливості формування «soft skills» у майбутніх фахівців фізичної культури і спорту засобами традиційних та оздоровчих циклічних рухових активностей. Методи. Аналіз науково-методичних джерел і нормативних документів та проведення анкетування 58 студентів, здійснено рейтингову оцінку впливу засобів легкої атлетики й циклічних видів рухової активності на формування ключових soft skills. Результати. Означений набір блоків «soft skills» можна визначити як «зону відповідальності» спортивної науки до якої відноситься підготовка фахівців з фізичної культури і спорту. Висновки. Отримані результати підтверджують, що цілеспрямоване використання засобів легкої атлетики та циклічних видів рухової активності в освітньому процесі забезпечує практичний інструментарій для ефективного формування ключових soft skills у майбутніх фахівців фізичної культури і спорту та підвищує їхню готовність до професійної діяльності. Рекомендується використовувати різні поєднання під час формування «soft skills»: робота в спортивному залі, легкоатлетичному манежі, спортивному майданчику, стадіоні, e-learning, проекти (практичні, соціальні та ін.).