Профіль компетентності сучасного фахівця з регенеративної косметології відповідно до міжнародних стандартів професійної діяльності - Давидова, Олена Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2023)
Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком регенеративної косметології як високотехнологічної та соціально важливої галузі, що функціонує в межах глобалізованого професійного середовища та регулюється міжнародними стандартами професійної діяльності. Метою статті є обґрунтування структури та змісту профілю компетентності сучасного фахівця з регенеративної косметології відповідно до міжнародних стандартів професійної діяльності та визначення його освітнього значення. Методи. Дослідження ґрунтується на критичному аналізі наукових публікацій, присвячених компетентнісному підходу в професійній освіті та міжнародним стандартам практики регенеративної косметології. Отримані дані систематизовано для побудови структурованої моделі фахових компетентностей. Результати дослідження засвідчують, що профіль компетентності фахівця з регенеративної косметології є багатогранним конструктом, який інтегрує фахові, спеціальні та міжособистісні компетенції в межах єдиного освітньо-нормативного простору. З’ясовано, що міжнародні стандарти професійної діяльності орієнтують підготовку фахівців на засадах доказової медицини, чіткому дотриманні клінічних протоколів і безперервному професійному розвитку, що потребує формування аналітичних, технологічних та рефлексивних складників професійної підготовки. Здійснений аналіз дав змогу обґрунтувати інтеграцію етичного, правового та безпекового аспектів як основних елементів профілю компетентності, оскільки вони визначають легітимізацію й соціальну прийнятність професійних дій. Визначено, що комунікативна й інклюзивна компетентності відіграють важливу роль у забезпеченні пацієнтоорієнтованої практики та ефективної міждисциплінарної взаємодії. Доведено, що узгодження з міжнародними стандартами підвищує порівнянність і визнання професійних кваліфікацій, водночас підвищуючи вимоги до освітніх програм з огляду на результати навчання й забезпечення якості. Висновки. Формування профілю компетентності відповідно до міжнародних стандартів професійної діяльності є стратегічним пріоритетом підготовки фахівців із регенеративної косметології. З’ясовано, що компетентнісний підхід дає змогу інтегрувати наукові знання, практичні навички та ціннісні орієнтації в цілісну модель професійної готовності. У дослідженні підкреслюється, що освітні системи мають адаптувати міжнародні рамки компетентностей до національного контексту вибірково й методологічно обґрунтовано, забезпечуючи як світову релевантність, так і локальну застосовність.