Особливості застосування технологій ефективного управління в умовах протистояння закладів освіти дестабілізуючим впливам зовнішніх факторів військового часу - Кравченко, Тетяна Володимирівна; Бабко, Тетяна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Статтю присвячено висвітленню теоретичних та практичних аспектів упровадження інструментів оперативно-тактичного рівня управління закладами освіти в умовах повномасштабної військової агресії. Війна викликала появу системних кризових явищ й виникнення нових викликів, що спонукали українських освітніх менеджерів до перегляду форм і методів управління освітньою організацією. Метою дослідження є розкриття особливостей реалізації тактико-оперативного управління сучасним закладом освіти в умовах протистояння дестабілізуючим впливам агресивного зовнішнього середовища. Для досягнення мети дослідження було використано комплекс сучасних загальнонаукових та спеціальних методів і підходів наукового пізнання, таких, як: аналізу та синтезу, абстрактно-логічний, декомпозиції (для опису особливостей оперативно-тактичного рівня управління та механізмів ефективного їх використання у складних умовах функціонування); теоретичного моделювання (для розробки алгоритму управлінських дій керівника закладу освіти щодо реагування на зовнішні виклики з позицій різних рівнів менеджменту). У результаті дослідження було здійснено порівняльний аналіз відмінностей освітнього менеджменту довоєнного і військового періоду; підтверджено, що оперативно-тактичне управління в умовах агресивного зовнішнього середовища є ключовим елементом ефективного менеджменту закладу освіти. Крім того, дослідження дозволило визначити актуальні управлінські завдання, які обумовлюють активізацію різних напрямів змін в умовах військового часу, виділити завдання, що стоять перед керівником закладу освіти, а також окреслити інструментарій їх реалізації. Застосування освітніми менеджерами Запорізького регіону провідних механізмів тактичного та оперативного менеджменту в умовах впливу агресивного зовнішнього середовища дозволило забезпечити безперебійний освітній процес і оптимальне досягнення освітніх результатів. Завдяки ефективним управлінським рішенням було забезпечено реалізацію дистанційного навчання для різних категорій здобувачів освіти, збережено контингент учнів, які залишилися на тимчасово окупованих територіях (далі ТОТ), налагоджено продуктивну педагогічну взаємодію між усіма суб’єктами освітнього процесу, що знаходяться в різній територіальній доступності.