Адаптація тренувального навантаження баскетболісток у контексті освітньої програми фізичного виховання закладу вищої освіти - Порадник, Костянтин Георгійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою даного дослідження є розробка та теоретичне обґрунтування концептуальної моделі адаптації тренувального навантаження для баскетболісток, що базується на матриці диференціації за рівнем спортивної майстерності та академічної завантаженості. Методи. Методологічну основу склав теоретичний аналіз науково-методичної літератури. Застосовано методи узагальнення та класифікації для обґрунтування критеріїв диференціації. Провідний метод – моделювання, дозволив шляхом синтезу розробити концептуальну «Матрицю адаптації». Також використано метод прогнозування для обґрунтування ефективності моделі та системний підхід для інтеграції всіх компонентів. Результати. Розроблено концептуальну модель адаптації тренувального навантаження, що базується на двох ключових критеріях диференціації: рівні спортивної підготовленості (Група А – високий, Група Б – середній, Група В – базовий) та рівні поточного академічного навантаження (низький, середній, високий). Представлено динамічну матричну структуру («Матриця адаптації»), яка пропонує специфічні режими тренувальних впливів (за обсягом, інтенсивністю та спрямованістю) для кожного можливого поєднання цих критеріїв. Обґрунтовано механізми контролю (педагогічний, медико-біологічний, психологічний) для забезпечення своєчасної корекції навантажень. Висновки. Теоретично спрогнозовано, що впровадження розробленої моделі дозволить гармонізувати навчальну та спортивну діяльність, знизити ризик перетренованості, вигорання та травматизму, а також підвищити спортивну результативність шляхом раціонального використання «вікон можливостей» в академічному календарі та уникнення кумулятивного стресу під час сесій.