Формування критичного мислення у студентів медичних спеціальностей: фактори впливу та ефективність педагогічних методик - Савченко, Ірина Петрівна; Боднар, Роксолана Ярославівна; Творко, Вадим Михайлович; Орел, Юрій Миколайович; Ткачук, Наталія Іллівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета. Дослідження полягає у вивченні факторів, що впливають на розвиток критичного мислення у студентів медичних спеціальностей, зокрема фізіологічних, психологічних, соціокультурних та технологічних аспектів, а також оцінці ефективності існуючих педагогічних методик і технологій для підтримки цього процесу. У контексті змін в охороні здоров’я та розвитку нових медичних технологій критичне мислення стає однією з основних компетентностей майбутніх медичних працівників. Методи дослідження включають огляд наукових публікацій, аналіз досвіду практичного навчання в медичних університетах та використання інструментів оцінки рівня критичного мислення у студентів. Для визначення ефективності методик розвитку критичного мислення були проаналізовані підходи, такі як проблема-орієнтоване навчання, кейс-метод, а також інтеграція новітніх технологій, зокрема штучного інтелекту та віртуальних симуляцій, у навчальний процес. Результати. Виявлено, що розвиток критичного мислення у студентів медичних спеціальностей безпосередньо залежить від фізіологічного стану студентів, їхньої здатності до самооцінки та рефлексії, а також соціокультурних умов. Сучасні технології можуть значно покращити умови для формування критичного мислення, але важливою залишається роль традиційних методів навчання, таких як активне навчання через проблему та кейс-метод. Крім того, було встановлено, що недоліки в організації освітнього процесу, зокрема відсутність чіткої інтеграції новітніх технологій і недостатня увага до психологічних аспектів навчання, обмежують ефективність розвитку критичного мислення. Висновки дослідження вказують на необхідність вдосконалення медичної освіти шляхом інтеграції новітніх методик та технологій, що дозволяють стимулювати розвиток критичного мислення у студентів, а також на потребу в системному підході до формування цієї компетентності на всіх етапах навчання.