Індивідуальний стиль професійної діяльності фотомитців та теоретико-практичні аспекти вибору технологій їх формування в освітній діяльності - Пацалюк, Лілія Михайлівна; Тобілевич, Галина Миколаївна; Вольська, Світлана Олексіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті охарактеризовано основні наукові підходи щодо трактування змісту індивідуального стилю професійної діяльності загалом та змісту індивідуального стилю професійної діяльності майбутнього фотомитця, його структури у контексті навчання майбутніх фахівців. Особливу увагу присвячено теоретико-практичним аспектам вибору методів навчання, доцільних для формування стійкої, індивідуально-специфічної системи прийомів, способів, навичок і методів праці як виразника індивідуального стилю діяльності фотомитця. Аналіз сучасних наукових розвідок, присвячених формуванню стійкої, індивідуально-специфічної системи прийомів, способів, навичок і методів праці як виразника індивідуального стилю діяльності фотомитця України та зарубіжжя свідчить про недостатню розробленість питань, які розкривають компоненти індивідуального стилю професійної діяльності майбутнього фотомитця, а також питань, пов’язаних із методичними аспектами розвитку якостей, необхідних для вироблення індивідуального стилю діяльності у сфері фотомистецтва. Метою дослідження є конкретизація характеристик індивідуального стилю професійної діяльності фотомитця, обґрунтування її структури, змістових компонентів, методичного забезпечення задля розвитку якостей, необхідних для вироблення індивідуального стилю діяльності в процесі підготовки майбутніх фотомитців. Для досягнення поставленої мети застосовано методи аналізу й синтезу наукових джерел, абстрагування, моделювання. У результаті дослідження уточнено характеристики індивідуального стилю професійної діяльності, розкрито структуру професійної діяльності фотомитця та теоретико-методичні аспекти розвитку стійкої, індивідуально-специфічної системи прийомів, способів, навичок і методів праці як виразника індивідуального стилю діяльності фотомитця. У висновках зазначено, що індивідуальний стиль діяльності фотомитця має унікальну структуру, загальнопрофесійні і специфічні компоненти. Для формування індивідуального стилю діяльності в процесі навчання доцільними є етапність роботи та уніфіковані технології.