Реставрація архітектурної пластики: сучасні технології та їх інтеграція у навчальний процес підготовки реставраторів - Будзик, Ольга Ігорівна; Вільгушинський, Роман Казимирович; Дацюк, Наталя Михайлівна; Лесик, Софія Богданівна; Нетриб’як, Михайло Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних підходів до реставрації кам’яної архітектурної пластики з акцентом на використання цифрових технологій та можливості їх системної інтеграції у навчальний процес підготовки реставраторів. Актуальність дослідження зумовлена посиленням ризиків втрати об’єктів культурної спадщини внаслідок природних чинників, антропогенного впливу та воєнних дій, а також потребою підвищення точності, наукової обґрунтованості та зворотності реставраційних втручань. У роботі проаналізовано функціональні можливості лазерного 3D-сканування, фотограмметрії, фотореалістичного моделювання, адитивного виробництва та CNC-технологій на різних етапах реставрації архітектурної пластики, зокрема під час документування об’єктів, аналізу їхнього технічного стану, очищення поверхонь, консолідації пошкоджених ділянок, відновлення втрат і постреставраційного моніторингу. Особливу увагу приділено питанням матеріальної сумісності відновлювальних елементів з оригіналом, принципам мінімального та реверсивного втручання, а також можливостям поєднання цифрових інструментів із традиційними ремісничими методами. На основі узагальнення міжнародного та вітчизняного досвіду обґрунтовано доцільність трансформації освітніх програм підготовки реставраторів шляхом упровадження міждисциплінарних модулів із цифрових технологій, лабораторних занять з 3D-сканування, 3D-моделювання та проєктної практики з оцифрування реальних об’єктів спадщини. Запропоновано концептуальну модель інтеграції цифрових інструментів у навчальний процес, спрямовану на формування гібридних професійних компетентностей, що поєднують аналітичне мислення, цифрову грамотність і класичні реставраційні навички. Отримані результати свідчать, що поєднання цифрових і традиційних підходів сприяє підвищенню ефективності реставраційних робіт, покращенню якості документації та довгостроковому збереженню архітектурної спадщини, а також підвищує рівень професійної підготовки майбутніх фахівців у галузі реставрації.