Інтеграція концепцій письма для штучного інтелекту у навчання технічного письменництва студентів вищих навчальних закладів - Котов, Михайло Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджується трансформація технічного письма в умовах активного впровадження інтелектуальних цифрових технологій, які змінюють підходи до створення, структурування та використання документації. Розвиток генеративних мовних систем призводить до переосмислення функцій технічного тексту, що дедалі частіше розглядається не лише як засіб інформування користувача, а і як джерело структурованих даних для автоматизованого аналізу та навчання алгоритмічних моделей. У цьому контексті зростає потреба у підготовці фахівців, здатних працювати на перетині лінгвістики, технічної комунікації та технологій штучного інтелекту, що зумовлює актуальність оновлення освітніх програм з технічного письменництва у закладах вищої освіти. Метою статті є теоретичне обґрунтування необхідності інтеграції принципів письма, орієнтованого на машинну обробку, у навчальний процес з технічного письменництва, а також розроблення концептуально оновленої моделі навчальної дисципліни для студентів-філологів. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема аналіз наукових джерел з технічної комунікації та освітніх студій, порівняльний аналіз традиційних і інноваційних навчальних підходів, узагальнення практик професійної діяльності технічних письменників, а також структурно-функціональний аналіз навчальної програми та її окремих компонентів. У результаті дослідження систематизовано ключові вимоги до створення контенту, придатного для інтерпретації інтелектуальними системами, з урахуванням структурної організації тексту, семантичної прозорості, термінологічної послідовності та контекстної завершеності. Обґрунтовано доцільність включення промпт-інжинірингу до змісту навчальної дисципліни як інструменту керованої взаємодії з системами штучного інтелекту в освітній та професійній діяльності. Запропоновано модель курсу, що поєднує класичні етапи життєвого циклу документації з вимогами до текстів, орієнтованих на використання в середовищах машинного навчання. У висновках наголошено, що інтеграція письма для штучного інтелекту в підготовку технічних письменників є необхідною передумовою формування конкурентоспроможних фахівців, здатних ефективно діяти в умовах цифрової трансформації та впливати на якість і надійність сучасних інтелектуальних інформаційних систем.