Корпоративна культура і цифрова грамотність як взаємопов’язані чинники професійної підготовки майбутніх фахівців у галузі освіти - Шуригін, Кирило Анатолійович; Кондур, Оксана Созонтівна; Дідух, Ірина Ярославівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою дослідження є вивчення взаємозв’язку між корпоративною культурою та цифровою грамотністю у професійній підготовці майбутніх педагогів та побудова педагогічної моделі їхньої синергії. Дослідження розглядає виклики сучасної освіти, включаючи вплив війни, масштабну цифровізацію та зростання соціальних вимог до компетенцій освітян, підкреслюючи необхідність як технічної, так і етичної готовності в освітній практиці. Методологічна основа дослідження включає аналіз та синтез наукової літератури, системний підхід та узагальнення емпіричних даних. В емпіричному дослідженні взяли участь студенти бакалаврату та магістратури. Збір даних включав анкету самооцінки для виявлення рівня володіння здобувачами освіти цифровими інструментами та платформами, готовність до їх педагогічного застосування, а також практичні тести цифрових навичок, використання онлайн-сервісів, дотримання цифрової безпеки та академічної доброчесності. Корпоративна культура оцінювалася за допомогою анкети, що охоплювала ціннісні, нормативні, комунікативні та поведінкові компоненти. Аналіз результатів підтвердив, що цифрова грамотність та корпоративна культура є глибоко взаємопов’язаними елементами сучасної підготовки здобувачів педагогічних спеціальностей. Зокрема, результати дослідження демонструють, що студенти з вищим рівнем сформованості корпоративної культури характеризуються більш усвідомленим, системним і педагогічно доцільним використанням цифрових технологій. Це узгоджується з науковими положеннями про те, що корпоративна культура формує ціннісні орієнтації, моделі професійної поведінки та готовність до інноваційної діяльності, у тому числі в цифровому освітньому середовищі. Водночас цифрове середовище сприяє командній роботі, відповідальності, прозорості та дотриманню етичних норм, тоді як корпоративна культура забезпечує моделі поведінки, стабільність та спільні цінності в кризових умовах. Отримані результати підкреслюють важливість інтеграції корпоративної культури та цифрової грамотності в програми професійної підготовки фахівців педагогічних спеціальностей. Університети, які пропагують сильні корпоративні цінності поряд з розвитком цифрової компетентності, підвищують адаптивність, стійкість та професійну готовність майбутніх педагогів, дозволяючи їм ефективно працювати в гібридних та кризових освітніх контекстах.