Організація і результати експериментального дослідження з формування екологічної культури майбутніх учителів технологій - Кузьмич, Давид Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено результати експериментального дослідження ефективності структурно-функціональної моделі формування екологічної культури майбутніх учителів технологій у процесі професійної підготовки. Метою дослідження було теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити систему педагогічних умов, що забезпечують підвищення рівня екологічної культури студентів спеціальності 014 «Середня освіта (Трудове навчання та технології)». Експеримент проводився на базі чотирьох закладів вищої освіти, які забезпечують підготовку фахівців технологічного профілю. До участі було залучено контрольні та експериментальні групи, добір яких здійснювався на основі порівняння початкових рівнів сформованості екологічної культури студентів. Констатувальний етап засвідчив відсутність статистично значущих відмінностей між групами, що підтвердило коректність їх формування. Методика дослідження включала анкетування, педагогічне тестування, експертне оцінювання, спостереження, аналіз навчальних досягнень та участі студентів у практико-орієнтованих екологічних проєктах. Формувальний етап був спрямований на апробацію моделі, що передбачала екологізацію змісту фахової підготовки, впровадження проєктного підходу, активізацію дослідницької діяльності та використання цифрових технологій у навчальному процесі. Отримані результати свідчать про суттєве підвищення рівня сформованості екологічної культури студентів експериментальних груп порівняно з контрольними. Розрахований коефіцієнт ефективності (К = 1,94) підтвердив результативність запропонованої моделі та педагогічних умов її реалізації. Статистичне підтвердження значущості відмінностей засвідчило невипадковість зафіксованих змін. Представлені у статті дані дозволяють визначити перспективні напрями подальшого вдосконалення екологічної складової професійної підготовки майбутніх учителів технологій.