Педагогічні умови ефективного музично-ритмічного виховання у гімнастичних видах спорту - Бондаренко, Ольга Вадимівна; Тихонова, Наталія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Метою статті є теоретичне обґрунтування педагогічних умов ефективного музично-ритмічного виховання у гімнастичних видах спорту та визначення можливостей інтеграції музично-ритмічних засобів у систему навчально-тренувального процесу з метою підвищення рівня координаційних здібностей, рухової виразності й артистизму спортсменів. У процесі дослідження застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз, синтез, узагальнення та систематизацію наукових джерел з проблем музично-ритмічного виховання, теорії і методики спортивної підготовки та педагогіки фізичної культури. Використано метод порівняльного аналізу для зіставлення вітчизняних і зарубіжних підходів до використання музично-ритмічних засобів у гімнастичних видах спорту, а також метод теоретичного моделювання з метою визначення педагогічних умов їх ефективного впровадження у навчально-тренувальну практику. За результатами аналізу встановлено, що музично-ритмічне виховання є важливим чинником комплексної підготовки гімнастів, який позитивно впливає на розвиток координаційних здібностей, просторово-часової орієнтації, рухової культури та артистичної виразності. Визначено, що ефективність використання музично-ритмічних засобів зумовлюється дотриманням низки педагогічних умов, серед яких цілеспрямована інтеграція музичного супроводу у навчально-тренувальний процес, урахування вікових та індивідуальних психомоторних особливостей спортсменів, поетапність ускладнення вправ і поєднання технічної та художньо-естетичної складових підготовки. Обґрунтовано доцільність використання музично-ритмічних вправ на різних етапах підготовки – від формування базових ритмічних і координаційних навичок до вдосконалення складних композиційних і змагальних програм. Висновки. Музично-ритмічне виховання доцільно розглядати як інтегрований педагогічний компонент системи підготовки у гімнастичних видах спорту, що забезпечує єдність фізичного, технічного та артистичного розвитку спортсменів. Реалізація обґрунтованих педагогічних умов сприяє підвищенню ефективності навчально-тренувального процесу, удосконаленню якості рухових виконань і формуванню високого рівня рухової виразності та артистизму. Перспективи подальших досліджень пов’язані з експериментальною перевіркою ефективності запропонованих педагогічних умов у практиці підготовки гімнастів різного рівня кваліфікації.