Партнерство у громаді як стратегія відновлення та розвитку освіти на місцевому рівні - Назаренко, Людмила Миколаївна; Одайник, Світлана Федорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Стаття присвячена проблемі управління розвитком освіти на місцевому рівні. Авторами акцентовано увагу на необхідності залучення потенціалу партнерства для розв’язання соціально важливих питань, пов’язаних із збереженням і відновленням освітньої системи з урахуванням потреб місцевої громади. Розроблено й обґрунтовано модель партнерства у громаді: сформульовано сутність поняття, охарактеризовано ключові властивості, визначено структурні компоненти. Зокрема: суб’єкти партнерської взаємодії – заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, органи місцевого самоврядування, громадські об’єднання, благодійні фонди, волонтерські ініціативи, представники бізнесу, батьківська спільнота, активні громадяни, інститути громадянського суспільства; основні її форми (спільне стратегічне планування освітнього розвитку громади; участь у наглядових (опікунських) радах, освітніх форумах; створення міжсекторальних ініціатив); соціально-освітні проєкти, волонтерські програми, наставництво; фінансова, матеріальна та організаційна підтримка з боку громади та бізнесу) та напрями реалізації моделі партнерства (відновлення системи освіти; розвиток інноваційних та інклюзивних освітніх практик; партисипативне управління; соціальна інтеграція; формування довіри. Встановлено, що партнерство у громаді вибудовується на принципах довіри і взаємної відповідальності, відкритості та прозорості, рівності та паритетності, добровільної участі, гнучкості й адаптивності, системності та сталості. Визначено сукупність змін, яких можна домогтися в освіті, реалізуючи на практиці стратегію партнерства (підвищення якості та доступності освіти на місцевому рівні; зміцнення соціальної згуртованості та зростання громадянської активності місцевого населення; відновлення освітнього середовища після криз; підвищення ефективності управлінських рішень через громадську участь; формування освітнього середовища, орієнтованого на потреби дитини та громади). Розроблено й охарактеризовано необхідні для цього умови (організаційно-мотиваційні, інформаційно-комунікаційні, соціально-правові, ресурсні). Визначено роль органів місцевого самоврядування та закладів освіти в організації та підтримці взаємодії всіх суб’єктів партнерства у громаді задля досягнення стратегічної мети – відновлення та розвитку освіти на місцевому рівні.