Формування цифрової компетентності майбутніх педагогів у контексті європейських освітніх стандартів - Матківський, Микола Петрович; Івах, Світлана Михайлівна; Тарас, Тетяна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Цифрова трансформація освіти в країнах Європейського Союзу актуалізує переосмислення підходів до професійної підготовки педагогів, зокрема в частині формування цифрової компетентності як інтегрованої здатності ефективно, безпечно та педагогічно доцільно використовувати цифрові технології в освітньому процесі. У цьому контексті європейські освітні стандарти та рамкові моделі виступають орієнтиром для модернізації національних систем педагогічної освіти. Метою статті є наукове обґрунтування змістових і організаційних засад формування цифрової компетентності майбутніх педагогів у контексті європейських освітніх стандартів з урахуванням вимог до якості вищої освіти та професійної діяльності в цифровому освітньому середовищі. Методи. У дослідженні застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз і синтез для систематизації теоретичних підходів до трактування цифрової компетентності, порівняльний аналіз для зіставлення національних і європейських нормативно-методичних документів, структурно-функціональний метод для визначення компонентів цифрової компетентності майбутніх педагогів, а також узагальнення для формування авторських висновків. Результати. Встановлено, що формування цифрової компетентності майбутніх педагогів має ґрунтуватися на поєднанні технологічного, педагогічного та етико-правового компонентів, інтегрованих в освітні програми відповідно до європейських рамок цифрових компетентностей. Обґрунтовано, що ефективність цього процесу залежить від узгодженості результатів навчання, змісту дисциплін, методів оцінювання та практико-орієнтованих форм підготовки. Доведено доцільність використання компетентнісно орієнтованого та студентоцентрованого підходів як базових методологічних засад. Висновки. Зроблено висновок, що імплементація європейських освітніх стандартів у підготовку майбутніх педагогів сприяє системному формуванню їх цифрової компетентності та підвищенню конкурентоспроможності випускників на європейському освітньому просторі. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричне оцінення рівнів сформованості цифрової компетентності в умовах різних моделей педагогічної освіти.