Роль дистанційного навчання у формуванні сучасної медичної освіти - Боднар, Людмила Петрівна; Лихацька, Галина Василівна; Квасніцька, Оксана Степанівна; Кулешко, Ірина Ігорівна; Бойко, Тетяна Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета дослідження полягає в аналізі впливу дистанційного навчання на розвиток медичної освіти, визначенні основних переваг і недоліків цього формату навчання та виявленні основних проблем, що виникають при його впровадженні. Зокрема, акцентовано увагу на адаптації навчальних процесів до нових цифрових технологій та викликах, які стоять перед викладачами і студентами медичних університетів. Оцінка ефективності використання дистанційного навчання для теоретичної підготовки та інтеграція практичних навичок у цей формат становлять основні напрямки дослідження. Методи дослідження базуються на аналізі останніх наукових публікацій з питань використання дистанційного навчання в медичній освіті, а також на власних спостереженнях за інтеграцією таких технологій у навчальний процес медичних університетів. Використовувались методи порівняльного аналізу, систематизації і синтезу даних щодо ефективності застосування дистанційних технологій, а також якісні дослідження, що включають опитування студентів і викладачів. Результати. Впровадження дистанційного навчання в медичних університетах виявило як позитивні, так і негативні наслідки. До основних переваг належать: зручність доступу до навчальних матеріалів, можливість навчання в будь-який час, а також підвищення рівня самостійності студентів. Проте найбільшими викликами є важкість у передачі практичних навичок, обмежена взаємодія між студентами і викладачами, а також проблема мотивації студентів у відсутності особистого контакту. Використання віртуальних симуляторів і платформ для симуляцій допомагає частково вирішити проблему практичного навчання, але не здатне повністю замінити фізичну присутність на клінічних заняттях. Висновки. Дистанційне навчання в медичних університетах є важливим інструментом для теоретичної підготовки, однак для розвитку клінічних навичок необхідне комбіноване навчання, яке поєднує онлайн ресурси з традиційними формами навчання. Для успішної реалізації дистанційного навчання важливо забезпечити належну технічну інфраструктуру, доступ до високошвидкісного інтернету та постійну підготовку викладачів до роботи з новими платформами. Врахування специфіки медичних дисциплін та потреб студентів є ключовим для подальшого розвитку цієї моделі освіти.