Показники фізичної підготовленості та здоров’я студентської молоді Китаю в системі занять веслуванням на човнах "Дракон" - Лю, Цзяле; Луо, Сяньюй; Савельєва, Ганна Володимирівна; Губа, Наталія Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета дослідження полягає у визначенні особливостей показників фізичної підготовленості та здоров’я студентської молоді Китаю. Методи дослідження. У констатувальному етапі взяли участь 267 студентів 1-2 курсів закладів вищої освіти Китаю. Оцінка проводилася за «Національними стандартами фізичної підготовленості та здоров’я студентів» за 7 показниками: індекс маси тіла (ІМТ), життєва ємність легень (ЖЄЛ), біг на 1000 м та 50 м, стрибок у довжину з місця, нахил тулуба вперед, підтягування. Статистичний аналіз включав критерії Шапіро-Уілка, Краскела-Уоліса, ANOVA та кореляцію Спірмена. Результати. Доведено відсутність статистично значущих відмінностей між студентами різних курсів, що дозволило розглядати вибірку як єдину генеральну сукупність. Встановлено, що середні значення ІМТ та ЖЄЛ відповідають віковим нормам. Виявлено слабкий прямий зв’язок між ІМТ та ЖЄЛ та сильний зв’язок між силою плечового поясу і швидкісно-силовими здібностями. Аналіз комплексної оцінки показав, що 67,4% студентів мають високий бал за ІМТ, проте за критерієм суто фізичної підготовленості переважає задовільний рівень, а осіб із відмінними результатами не виявлено. Це вказує на наявність функціонального потенціалу для вдосконалення фізичного стану через спеціалізовані тренування. Висновки. Систематичні заняття веслуванням на човнах "Дракон" підтримують належний рівень фізичного стану молоді та сприяють гармонійному розвитку опорних фізичних якостей. Встановлені кореляції підтверджують функціональну цілісність розвитку сили та швидкості в межах даного виду активності. Отримані дані обґрунтовують доцільність широкої інтеграції веслування "Дракон" як національно-традиційного засобу у програми фізичного виховання та оздоровчо-рекреаційної діяльності студентів.