Вплив занять фітбол-аеробікою на рівень фізичного стану жінок другого періоду зрілого віку - Омельченко, Тетяна Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Аналіз літератури, вітчизняного та зарубіжного досвіду, дає підставу стверджувати, що проблемі фізичного стану жінок зрілого віку присвячено велику кількість наукових досліджень. Однак, в літературі значну кількість досліджень представлено дослідженню жінок першого періоду зрілого віку, в той час як другий період зрілого віку жінок вивчено недостатньо, а кількість жінок даної вікової категорії щорічно збільшується. Враховуючи морфо-функціональні зміни, які відбуваються в організмі жінок другого періоду зрілого віку, схильність до перепаду настрою, необхідність профілактики серцево-судинних захворювань та хвороб опорно-рухового апарату заняття фітбол-аеробікою є найбільш раціональними для жінок другого періоду зрілого віку. У зв’язку з цим, мета дослідження полягає у вивченні впливу занять фітбол-аеробікою на рівень фізичного стану жінок другого періоду зрілого віку. Для досягнення мети в дослідженні було використано наступні методи: теоретичний аналіз літературних джерел, соціологічні методи, методика оцінки рівня фізичного стану за Є.А. Пироговою, фізіологічні методи досліджень, антропометричні методи досліджень, методи математичної статистики. В процесі дослідження розроблено програму занять з фітбол-аеробіки для жінок другого періоду зрілого віку та перевірено її ефективність. Результати. Ефективність розробленої програми занять фітбол-аеробіки для жінок другого періоду зрілого віку виявлено на основі динаміки показників фізичного стану. В процесі систематичних занять рівень фізичного стану у жінок другого періоду зрілого віку оптимізувався. Так, високий рівень фізичного стану підвищився з 0 % до 6,25 % жінок, рівень вище середнього виріс з 31,25 % до 50 %, жінок з низьким рівнем фізичного стану в кінці дослідження не виявлено, що свідчить про позитивний вплив занять фітбол-аеробікою на морфо-функціональні показники організму жінок: зменшення маси тіла жінок з 75,5±1,2 до 66,7±2,1 кг; зниження показників артеріального тиску: з 141,2±4,4/85,1±2,9 мм.рт.ст. до 129,5±5,5/90,0±2,5 мм.рт.ст; зниження частоти серцевих скорочень у стані спокою з 92 до 79 уд/хв. Висновки. Фітбол-аеробіка – один із ефективних різновидів занять руховою активністю для жінок другого періоду зрілого віку.