Психологічні наслідки воєнної кризи для старших молодших школярів Закарпаття: аналіз з позицій загальної психології та практичні орієнтири для вчителя початкових класів - Щербан, Тетяна Дмитрівна; Бергхауер-Олас, Емьовке Ласлівна; Греба, Ілдіко Золтанівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Метою дослідження є оцінка психологічного стану старших молодших школярів (8–9 років) Закарпатської області в умовах воєнної кризи та виявлення особливостей їхніх емоційних реакцій, рівнів стресу, тривожності, депресивних проявів, резильєнтності та стратегій подолання стресу. Особлива увага приділяється визначенню практичних орієнтирів для вчителів початкових класів щодо підтримки психологічного благополуччя дітей у кризових умовах. Для емпіричного аналізу застосовувався комплекс віково адаптованих методик: опитувальник емоційного стану та тривожності у спрощеній ігровій формі, адаптована шкала депресивних проявів, а також оцінка резильєнтності та адаптаційних ресурсів через спостереження і опитування вчителя. Застосування цього комплексу дозволило визначити індивідуальні та групові особливості психологічного реагування дітей у стресогенних умовах, а також проаналізувати взаємозв’язок рівнів стресу та тривожності з типами копінг-стратегій. Результати дослідження засвідчили, що більшість учнів перебувають у стані помірного емоційного напруження: 45% дітей характеризуються середнім рівнем стресу, 50% — середнім рівнем тривожності, при цьому групи з високим рівнем стресу і тривожності становлять відповідно 15% та 20% респондентів. Депресивні прояви виявляються у легкій формі у 35% дітей і помірній — у 15%. Оцінка резильєнтності показала високий рівень у 20% учнів, середній — у 55%, а низький — у 25%. Аналіз стратегій подолання стресу засвідчив переважання активних копінг-механізмів у 60% дітей, тоді як пасивні та унікальні стратегії спостерігалися у 20% кожної групи. Виявлено тісний зв’язок між рівнем психологічної стійкості та ефективністю адаптивних стратегій реагування. Узагальнення результатів дозволяє стверджувати, що психологічні наслідки воєнної кризи у старших молодших школярів мають багатовимірний характер і визначаються взаємодією емоційного стану, адаптаційних ресурсів та соціальної підтримки. Практичні рекомендації для вчителів включають формування передбачуваного та емоційно безпечного освітнього середовища, підтримку навчальної мотивації, розвиток навичок конструктивного звернення по допомогу та сприяння соціальній взаємодії серед учнів. Отримані дані підкреслюють ключову роль педагогів у забезпеченні психологічної стабілізації та підтримки дітей в умовах кризових впливів.