Вплив художнього тексту на розвиток емпатії: сприйняття інформації в умовах цифрового освітнього середовища - Розман, Ірина Іллівна; Щербан, Тетяна Дмитрівна; Карташова, Любов Андріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. У статті досліджено вплив художнього тексту на розвиток емпатії здобувачів освіти в умовах цифрового освітнього середовища. Актуалізовано значення художньої літератури як гуманістичного ресурсу формування когнітивної та емоційної складових емпатії в контексті цифровізації освіти та трансформації способів сприйняття інформації. Емпатію розглянуто як міждисциплінарний феномен, що поєднує психологічні, педагогічні та культурологічні аспекти. Зазначено, що розвиток здатності до перспективного мислення, інтерпретації внутрішніх станів та усвідомлення емоційної складності соціальних взаємодій, є частиною освітнього процесу. Обґрунтовано роль художнього тексту як своєрідної «соціальної лабораторії», у межах якої читач отримує можливість безпечного емоційного занурення. Закцентована увага на значенні співпереживання персонажам і осмислення морально-етичних колізій. Проаналізовано специфіку сприйняття художньої інформації в цифровому освітньому середовищі та встановлено особливості впливу електронних книг, аудіокниг і інтерактивних текстів на емпатійне залучення здобувачів освіти. Наголошено, отримання результатів дозволяє стверджувати про доцільність цілеспрямованої інтеграції художньої літератури в освітній процес. З’ясовано, що поєднання гуманістичної взаємодії в сучасному цифровому суспільстві з традиційними, надає можливість знайомитись з впивом художніх текстів з метою розвитку емпатії. Подано результати квазіекспериментального дослідження, що підтверджують ефективність цілеспрямованого використання художніх текстів у поєднанні з рефлексивними завданнями в цифровому навчанні. Зроблено висновок про доцільність інтеграції художньої літератури в освітній процес як стратегічного чинника розвитку соціально-емоційних компетентностей у цифрову добу.