Використання штучного інтелекту як інструменту формування навичок академічного письма англійською мовою - Ткаченко, Олена Геннадіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Мета дослідження полягає у визначенні ефективності застосування штучного інтелекту у сучасних методиках навчання академічного письма серед студентів, що вивчають англійську мову у вищих навчальних закладах. Зокрема проаналізовано особливості поєднання Automated Writing Evaluation, Chat GPT та Grammarly з такими сучасними педагогічними методиками як process writing, жанрово-орієнтований підхід, колаборативне письмо, гейміфікація тощо. Здійснено контент-аналіз тематичних наукових досліджень за останні 5 років. Також проведено компаративний аналіз з урахуванням особливостей використання та ефективності кожної з цих методик. Вдалося встановити, що використання інструментів штучного інтелекту стимулює підвищення рівня академічного письма та розвиває критичне мислення. Високу ефективність ці інструменти демонструють у розрізі методик колаборативного письма та гейміфікації. Разом з цим надмірне використання ШІ без педагогічного супроводу та рекомендацій може спричинити перехід студента до пасивної рефлексії та пригнічує розвиток творчих здібностей. Проведений аналіз дозволив сформулювати ряд практичних рекомендацій для підвищення ефективності використання ШІ у навчанні академічному письму. Серед них симбіоз автоматизованого зворотного зв’язку з викладацьким спостереженням та консультаціями, індивідуальний підхід до методик викладання та супроводжуючого технологічного інструментарію. Таким чином підтверджується перспективність використання сучасних інтерактивних технологій у процесі педагогічної практики навичок академічного письма. Отримані результати можуть бути використані педагогами-практиками при підготовці до занять з академічного письма, теорії мови, методики викладання тощо. Подальші дослідження слід сфокусувати на експериментальних підтвердженнях довгострокової ефективності ШІ у розрізі навчання академічному письму.