Формування соціокультурної компетентності майбутніх вчителів німецької мови - Бутова, Віра Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є дослідити формування та застосування соціокультурної компетентності для майбутніх вчителів німецької мови, підходів до її використання на заняттях зі студенами іншомовної спеціальності та проаналізувати ефективність досліджуваної навчальної діяльності здобувачів вищої освіти. Методи дослідження. Під час написання статті автором було використано такі загальнонаукові та лінгвістичні методи: дедукція та індукція (для опрацювання теоретичного та фактичного матеріалу); описовий (для узагальнення наукових положень з досліджуваної проблеми); науковий аналіз (для дослідження особливостей формування та ефективності застосування соціокультурної компетенції майбутніх вчителів німецької мови); елементи лінгвістичного підходу (для характеризування досліджуваних практичних завдань для формування та підтвердження результативності застосування соціокультурної компетенції здобувачів вищої освіти. Результати дослідження. Було проведено розвідку щодо використання соціокультурної компетенції в навчальному процесі у закладі вищої освіти, зокрема, в процесі викладання практичного курсу німецької мови. Стаття обґрунтовує доцільність формування та використання соціокультурної компетенції у процесі викладання практичного курсу німецької мови для майбутніх педагогів. Було підкреслено важливість такої компоненти навчального плану для розвитку загальноосвітніх компетенцій студентів та раціонального її використання у навчальній та професійеій діяльності у майбутньому. Висновки. Проведений аналіз теоретичних джерел щодо формування та використання соціокультурної компетенції для майбутніх вчителів німецької мови засвідчив, що проблема є достатньо дослідженою в різних аспектах. При цьому, системність її застосування в освітньому процесі є недостатньою, особливо в практичному аспекті, оскільки сучасна освіта має на меті створити ефективні умови навчання для підготовки майбутнього вчителя німецької мови. Процес формування та використання соціокультурної компетенції може розширити та поглибити навчальну діяльність студентів, коли така компетенція стає метою та інструментом навчання.