Сучасні педагогічні підходи до підготовки майбутніх економістів в системі фахової передвищої освіти - Горбатюк, Роман Михайлович; Калаур, Світлана Миколаївна; Сорока, Ольга Вікторівна; Волкова, Наталія Валентинівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою статті є комплексний аналіз сучасних педагогічних підходів до підготовки майбутніх економістів у закладах фахової передвищої освіти. Для досягнення поставленої мети здійснено системний аналіз сучасних вимог до професійної підготовки здобувачів економічних спеціальностей у контексті трансформації економічних процесів, цифровізації, впровадження ідей сталого та циркулярного розвитку, а також розкрито потенціал практико-орієнтованого та дуального навчання як ефективних педагогічних підходів. Використано методи аналізу наукових джерел, порівняння, систематизації та узагальнення практичного досвіду. Результати дослідження підтвердили, що цифрове освітнє середовище, яке характеризується гнучкістю, мобільністю, інтерактивністю, модульністю, індивідуалізацією навчання та можливістю інтеграції мережевих ресурсів, значно підвищує ефективність професійної підготовки майбутніх економістів, сприяє формуванню інформаційно-аналітичної компетентності, цифрових навичок та системного мислення, необхідних для прийняття професійних рішень у складних економічних умовах. Впровадження дуальної системи навчання у поєднанні з державно-приватним партнерством забезпечує баланс між теоретичною підготовкою та практичними навичками, дозволяє студентам здобути реальний професійний досвід, адаптуватися до вимог ринку праці та підвищує їх конкурентоспроможність. Аналіз матриці компетентностей циркулярної економіки засвідчив значущість інтеграції знань, практичних умінь та ціннісних орієнтацій у професійну підготовку, формування системного та багатоперспективного мислення, проектних навичок та уміння використовувати циркулярні бізнес-моделі. Висновки свідчать про необхідність оновлення змісту, форм та методів професійної підготовки майбутніх економістів у фахових коледжах через активне використання цифрового освітнього середовища, розвиток практико-орієнтованого навчання, дуальної системи та державно-приватного партнерства, що разом забезпечує формування практично значущих компетентностей випускників та їх готовність до професійної діяльності у сучасному економічному середовищі.