Роль медіа-інструментів у створенні освітнього контенту з навчання іноземних мов для різних цілей - Дубініна, Наталя Василівна; Мар’янко, Яніна Георгіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття присвячена вивченню ролі та значення медіа-інструментів, зокрема, соціальних мереж та інтерактивних платформ в сучасному освітньому просторі та створенню освітнього контенту. Наразі, в епоху цифровізації освіти (distant education), вагомим внеском вважається наявність соціальних мереж, інтерактивних платформ та їх використання з метою організації та провадження навчального процесу. Як відомо, сучасні соціальні мережі сприяють взаємодії студентів та викладачів в процесі подання та засвоєння навчального матеріалу. Слід зазначити, що сучасна цифрова епоха характеризується розширенням комунікації, що відкриває все більше можливостей для взаємодії людей з усього світу і, у зв’язку з цим, використання соціальних мереж є найбільш актуальним. Вони мають низку переваг у створенні навчального контенту, а саме: - можливість швидкого та широкого розповсюдження інформації, що сприяє поширенню освітнього контенту серед слухачів без прив’язки до певного міста перебування; - створення інтерактивного та привабливого контенту. Тут йдеться про можливість застосовувати освітній контент у різних форматах, як-от: відео, інфографіка, інтерактивні тексти, що урізноманітнює навчальний процес, робить його цікавішим та більш захоплюючим; - спільна робота слухачів, викладачів та обговорення (здійснення інтерактивного навчання), де всі учасники навчального процесу матимуть змогу здійснювати обмін думками, ідеями, ставити запитання та відповідати на них; - отримання зворотного зв’язку та адаптація контенту до потреб та інтересів всіх учасників навчального процесу; - доступність та мобільність – можливість використання будь-яких гаджетів (комп’ютерів, ноутбуків, планшетів, смартфонів), що дозволяє здійснювати процес навчання з будь-якої точки земної кулі та в будь-який зручний час; - зниження бар’єрів у навчанні – соціальні мережі допомагають подолати бар’єр у навчанні, зокрема, у здійсненні інклюзивної освіти; - створення позивного іміджу ЗВО, наприклад, для залучення абітурієнтів до вступу, відкриття навчальних курсів з підготовки до іспитів, творчих конкурсів, проєктів на базі зазначеного ЗВО тощо. Інтерактивні платформи, в свою чергу, відіграють значну роль в сучасній освіті, надаючи доступ до знань, інструменти для навчання та можливості для індивідуального розвитку. Вони допомагають здійснювати інтерактивне навчання, а також, самостійно опрацьовувати навчальний матеріал. Інтерактивні платформи виконують наступну роль в освітньому процесі: розширюють доступ до освіти, підтримують гнучкість навчання (надають цілодобовий доступ до навчальних матеріалів), підвищують інтерактивність навчання, вдосконалюють організацію навчального процесу, розвивають цифрові навички та підтримують інклюзивність.