Роль біомедичних інновацій у підвищенні фізичної витривалості та збереженні здоров’я українських спортсменів - Атаманюк, Світлана Іванівна; Гацуля, Олексій Миколайович; Серебряков, Олег Юрійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Спортивна діяльність передбачає не лише значні фізичні навантаження атлетів, а й глибоке розуміння біологічних процесів, що відбуваються в організмі. З огляду на це біомедичні інновації є важливим інструментом для зростання фізичної витривалості та зміцнення стану здоров’я українських спортсменів. Метою статті є дослідження впливу цих інновацій на спортивну підготовку та визначення перспектив їхнього практичного впровадження. Методи.Для досягнення мети застосовано комплекс теоретичних та емпіричних методів (аналіз, синтез, абстрагування, спостереження й опис), що дало змогу всебічно розкрити роль сучасних біомедичних технологій у підготовці спортсменів. Результати. У межах дослідження проаналізовано біомедичні інновації, такі як моніторинг серцевого ритму, VO₂ max-тестування, лабораторний аналіз біомаркерів крові, генетичне тестування та носимі технології. Окрему увагу приділено відновлювальним технологіям, зокрема кріотерапії, електростимуляції м’язів та інноваційним дієтичним стратегіям. Упровадження біомедичних технологій значно впливає на фізичні показники спортсменів та їхній психоемоційний стан. Наприклад, HRV-моніторинг дає змогу оптимізувати тренувальне навантаження відповідно до стану вегетативної нервової системи, тоді як гіпоксичні тренування прискорюють адаптацію до дефіциту кисню. Аналіз біомаркерів крові допомагає контролювати фізіологічні та гормональні зміни в організмі, що є важливим для корекції тренувальних програм. Водночас носимі сенсори та мобільні застосунки гарантують зворотний зв’язок у режимі реального часу, надаючи спортсменам можливість самостійно моніторити показники. Крім того, значущими є перспективи впровадження новітніх біомедичних розробок у тренувальний процес та реабілітацію. Застосування сучасних технологій моніторингу фізіологічних параметрів не лише знижує ризик травмування, а й підвищує адаптаційні можливості організму спортсмена. Нутрігеномічний підхід до персоналізації харчування оптимізує метаболічні процеси та забезпечує енергетичний баланс, що є важливим чинником реалізації спортивного потенціалу. Висновки. Біомедичні інновації відкривають нові перспективи для українських спортсменів, істотно підвищуючи їхню конкурентоспроможність на міжнародній арені. Упровадження цих технологій у тренувальний процес відкриває нові можливості для досягнення високих спортивних результатів.