Інтеграція геометричних та художніх методів навчання перспективи для розвитку системного просторового мислення - Цой, Микола Павлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена фрагментарністю використання геометричних і художніх методів навчання перспективи в сучасній освітній практиці та потребою формування системного просторового мислення здобувачів освіти в умовах міждисциплінарної підготовки. Метою статті є обґрунтування педагогічних можливостей інтеграції геометричних і художніх методів навчання перспективи як умови розвитку системного просторового мислення здобувачів освіти. Методологічну основу дослідження становлять аналіз і узагальнення наукових джерел, порівняльний аналіз освітніх підходів, структурно-логічне моделювання та системний аналіз педагогічних умов інтеграції геометричних і художніх методів навчання перспективи. У результаті дослідження встановлено, що інтеграція геометричних і художніх методів навчання перспективи є ефективною педагогічною умовою розвитку системного просторового мислення, оскільки забезпечує поєднання аналітичної точності з образним осмисленням простору та формування цілісної когнітивної моделі просторових відношень. Доведено, що ізольоване використання зазначених підходів обмежує перенесення просторових умінь у навчальну й професійну діяльність, тоді як їх інтеграція сприяє переходу до усвідомленої роботи з простором як системою. Виявлено, що основними науково-практичними проблемами впровадження інтегрованого підходу є фрагментарність змісту освітніх програм, міждисциплінарна неузгодженість цілей і критеріїв результативності, а також відсутність валідних інструментів оцінювання рівня сформованості системного просторового мислення. Обмежувальними чинниками також є недостатня методична готовність викладачів до міждисциплінарної взаємодії та складність інтеграції комплексних завдань у регламентований освітній процес. Сформульовані рекомендації спрямовані на переорієнтацію навчання перспективи на інтегровані проєктні завдання, координацію змісту суміжних дисциплін та запровадження процесно зорієнтованих підходів до оцінювання навчальних результатів. У висновках обґрунтовано, що інтеграція геометричних і художніх методів навчання перспективи є ефективною педагогічною умовою розвитку системного просторового мислення, водночас виявлено основні науково-практичні обмеження її впровадження та визначено напрями методичного вдосконалення освітнього процесу на засадах міждисциплінарної інтеграції й проєктно зорієнтованого навчання.