Групова навчальна взаємодія студентів: принципи організації та роль лідера - Цапро, Галина Юріївна; Якуба, Валентина Володимирівна; Сажко, Лілія Антонівна; Зверева, Марина Анатоліївна; Буравенко, Анжеліка Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. Стаття присвячена аналізу організації групової навчальної взаємодії студентів у контексті сучасної вищої освіти з акцентом на принципи кооперативного навчання та функціональну роль лідера в навчальній групі. Метою дослідження є узагальнення теоретичних підходів до групової взаємодії та обґрунтування ролі лідерства як чинника регуляції комунікативних і когнітивних процесів у теоретичних дисциплінах і практичних заняттях з іноземних мов. Методи. У дослідженні використано методи теоретичного аналізу та синтезу наукових джерел, порівняльний аналіз педагогічних підходів до організації групової роботи, а також узагальнення досвіду проведення теоретичних курсів і практичних занять з англійської, французької та німецької мов у закладах вищої освіти. Методологічну основу становлять положення кооперативного навчання, теорії соціальної взаємозалежності та концепції групової динаміки. Результати. Результати дослідження дозволяють окреслити ключові принципи організації групової навчальної взаємодії, серед яких визначальними є структурованість спільної діяльності, чіткий розподіл ролей, індивідуальна відповідальність учасників, регламентована комунікація та рефлексія процесу. Обґрунтовано, що лідерство в навчальній групі виконує переважно регулятивно-координаційну функцію та змінює свій характер залежно від типу заняття. У теоретичних дисциплінах лідерство спрямоване на впорядкування дискурсивної та аналітичної діяльності студентів, тоді як у практичних заняттях з іноземних мов – на підтримку мовленнєвої активності, рівномірного залучення учасників і дотримання комунікативних цілей. Висновки. Узагальнення результатів засвідчує доцільність поєднання принципів організації групової роботи з гнучким функціональним лідерством як умовою підвищення навчальної результативності. Запропонований підхід сприяє подоланню формалізму в застосуванні групових форм навчання та забезпечує їх адаптацію до специфіки теоретичних і практичних курсів.