Методика інтегрованого навчання: від базових законів електротехніки до архітектури комп’ютерних систем на транспорті - Возняк, Андрій Васильович; Созонюк, Ольга Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасна транспортна галузь характеризується активним упровадженням електронних і інформаційно-комп’ютерних систем, що зумовлює потребу в оновленні підходів до підготовки майбутніх викладачів технічного профілю. У цих умовах особливої актуальності набуває інтеграція електротехніки та електроніки як основи формування цілісного розуміння архітектури комп’ютерних систем на транспорті. Метою статті є обґрунтування методики інтегрованого навчання електротехніки та електроніки як дидактичної основи переходу від засвоєння базових законів до розуміння архітектури інформаційно-комп’ютерних систем на транспорті у професійній підготовці майбутніх викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти транспортного профілю. Методи. У дослідженні використано методи аналізу та узагальнення науково-педагогічних і нормативних джерел, системного та міждисциплінарного підходів, структурно-логічного моделювання навчального змісту, а також методи педагогічного проєктування інтегрованих форм навчання. Методологічну основу становлять положення компетентнісного підходу, теорії інтегрованого навчання та системної інженерії. Результати. Розкрито змістові та логічні зв’язки між електротехнікою, електронікою та електричними й інформаційно-комп’ютерними системами на транспорті, що забезпечують поетапний перехід від фундаментальних понять до аналізу архітектури сучасних транспортних комп’ютерних систем. Окреслено дидактичні принципи інтегрованого навчання (системність, наступність, професійна спрямованість, практична значущість) та запропоновано методичні прийоми їх реалізації через інтегровані лекційні заняття, лабораторні роботи з елементами цифрового моделювання, проблемно-пошукові й проєктні завдання, кейс-метод і використання цифрових симуляторів. Показано, що інтеграція технічних дисциплін сприяє формуванню системного мислення, узгодженого понятійного апарату та поєднанню фахової й педагогічної складових професійної підготовки. Висновки. Запропонована методика інтегрованого навчання підвищує якість засвоєння навчального матеріалу, рівень навчальної мотивації та готовність здобувачів освіти до практичної й викладацької діяльності у сфері транспорту. Освітня цінність методики полягає у формуванні здатності майбутніх викладачів не лише розуміти принципи функціонування інформаційно-комп’ютерних систем на транспорті, а й методично обґрунтовано транслювати ці знання у закладах професійної освіти.