Онлайн-платформи як засіб розвитку професійної лексичної компетентності студентів при вивченні іноземної мови за професійним спрямуванням - Мосій, Ірина Михайлівна; Чаплик, Ольга Андріївна; Штангрет, Ганна Зіновіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Ефективне володіння професійною лексикою іноземної мови є необхідним складником конкурентоспроможності здобувачів вищої освіти на сучасному ринку праці. Проте традиційні методи навчання не завжди забезпечують достатній рівень мотивації, активної залученості та стійкого засвоєння фахової лексики. Метою статті було теоретично обґрунтувати використання онлайн-платформ у розвитку професійної лексичної компетенції здобувачів вищої освіти під час вивчення іноземної мови. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс загальнонаукових методів, а саме аналіз і синтез наукової літератури, систематизація теоретичних положень, узагальнення отриманих даних для формулювання обґрунтованих висновків. У результаті проведеного дослідження було з`ясовано, що лексична компетентність є мовною основою професійно-комунікативної компетентності, з якою вона перебуває в тісному взаємозв’язку й утворює динамічну єдність. Основними складниками лексичної компетентності здобувачів вищої освіти було визначено лексичні знання, що охоплюють звукову та графічну форми слів загальної і фахової лексики, навички, які включають рецептивні та репродуктивні вміння використання лексичних одиниць та усвідомленість, що передбачає свідоме фіксування, розпізнавання і вживання лексичних одиниць. Незважаючи на те, що оволодіння іншомовною лексикою та формування умінь її використання в мовленні визнаються одним із пріоритетних завдань вищої освіти, саме процес формування лексичної компетентності залишається одним із найбільш складних для здобувачів. У зв’язку з цим викладачі повинні створювати умови для ефективного опанування й оновлення професійної термінології, її інтеграції в освітній процес і практичного застосування. Одним із ефективних способів є використання цифрових технологій, зокрема мобільних додатків та онлайн-сервісів. Розглянуто основні приклади онлайн-платформ для вивчення іноземних мов, зокрема Busuu, Drops, LingQ, Preply, Duolingo, Ling App, uTalk та Quizlet. З`ясовано, що всі вони демонструють різноманітні підходи до засвоєння іноземної лексики від інтерактивних вправ і повторення за допомогою карток до комунікативних завдань і занять із носіями мови в режимі онлайн. Зроблено висновок, що використання онлайн-платформ є ефективним засобом формування професійної лексичної компетентності здобувачів освіти, оскільки вони забезпечують інтерактивне та індивідуалізоване опанування лексики, сприяють активному застосуванню професійних термінів у комунікативних ситуаціях, підвищують мотивацію до навчання та дозволяють поєднувати теоретичні знання з практичними навичками. Проте для ефективного використання онлайн-платформ необхідно враховувати педагогічні умови, а саме: ретельний добір ресурсів і завдань за рівнем та професійною спрямованістю здобувачів освіти, організацію контролю і зворотного зв’язку, а також розвиток навичок самостійної роботи та мотивації до регулярного використання платформ.