Ефективність інтеграції міжнародних стандартів фізичної активності та харчування до програм підготовки перинатальних фітнес-тренерів в Україні - Шаповалова, Анастасія Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2023)
Мета дослідження полягає у визначенні ефективності інтеграції міжнародних стандартів фізичної активності й раціонального харчування в програми професійної підготовки перинатальних фітнес-тренерів в Україні, а також у з’ясуванні їхнього впливу на якість освітнього процесу та формування професійних компетентностей фахівців, які працюють із вагітними жінками й жінками в післяпологовий період. У статті акцентовано на необхідності гармонізації національних освітніх програм із рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, міжнародних професійних асоціацій у сфері фітнесу та доказової медицини з метою підвищення безпеки й ефективності перинатального фітнес-супроводу. Методидослідження ґрунтуються на використанні системного та порівняльного підходів, аналізу міжнародних нормативно-методичних документів, освітніх стандартів і навчальних програм, а також узагальненні результатів сучасних наукових досліджень у галузі фізичної активності, харчування та професійної освіти. Застосовано методи контент-аналізу, структурно-функціонального аналізу та логічного узагальнення для виявлення основних компонентів міжнародних стандартів і можливостей їх адаптації до українського освітнього контексту. Результати дослідження показали, що чинні програми підготовки перинатальних фітнес-тренерів в Україні фрагментарно інтегрують міжнародні рекомендації з фізичної активності й харчування та не завжди забезпечують достатній рівень міждисциплінарної взаємодії знань. З’ясовано, що впровадження комплексного підходу, який поєднує стандартизовані протоколи фізичних навантажень, основи нутриціології й медико-біологічні аспекти вагітності, сприяє підвищенню професійної компетентності тренерів, зниженню ризиків для здоров’я клієнток та підвищенню якості фітнес-послуг. Обґрунтовано доцільність адаптації міжнародних стандартів з урахуванням національних освітніх вимог і ресурсних можливостей закладів професійної освіти. У висновках зазначено, що інтеграція міжнародних стандартів фізичної активності й харчування до програм підготовки перинатальних фітнес-тренерів є ефективним інструментом модернізації професійної освіти та підвищення її практичної спрямованості. Наголошено на необхідності оновлення освітніх програм, розширення міждисциплінарних модулів і впровадження єдиних методичних підходів до підготовки фахівців у цій сфері. Отримані результати можуть бути використані під час розроблення освітніх стандартів, програм підвищення кваліфікації та формування державної політики у сфері професійної освіти й здоров’язбереження.