Вплив факторів на розвиток творчої особистості учнів в умовах освітнього середовища - Поліщук, Світлана Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою написання статті є теоретичне обґрунтування сутності освітнього середовища закладу загальної середньої освіти та виявлення факторів його впливу на розвиток творчої особистості учнівської молоді. У процесі дослідження використано методи аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації науково-педагогічної і психологічної літератури з проблем формування особистості в освітньому середовищі. Застосовано порівняльно-логічний аналіз для визначення основних підходів до трактування поняття «освітнє середовище» та факторів його впливу на розвиток особистості учня. У статті розкрито концептуальні засади освітнього середовища, визначено його структурні компоненти та функціональні характеристики. Проаналізовано вплив соціальних, педагогічних, психодидактичних і предметно-просторових факторів на розвиток творчих здібностей, соціальної активності та пізнавальних процесів учнів. Обґрунтовано провідну роль освіти і виховання як регулюючих чинників розвитку особистості, здатних посилювати позитивний вплив середовища та нейтралізувати негативні фактори. Акцентовано значення співпраці вчителя й учнів, партнерської взаємодії, створення ситуацій успіху та формування умов для самоосвіти й самовиховання. Освітнє середовище закладу загальної середньої освіти має значний потенціал для формування творчої, соціально активної та компетентної особистості учня. Ефективність його впливу забезпечується цілісною організацією навчально-виховного процесу, застосуванням сучасних педагогічних підходів і орієнтацією на особистісний розвиток учнів, що відповідає завданням модернізації національної освіти та її інтеграції у європейський і світовий освітній простір.