Педагогічні здібності вчителя початкової школи як основа удосконалення його педагогічної майстерності - Філатова, Лада Семенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз педагогічних здібностей та особистісних якостей учителя початкової школи як важливих чинників ефективної професійної діяльності. Обґрунтовано положення про те, що педагогічні здібності, хоч і є значущою передумовою успішного опанування педагогічної професії, не мають вирішального характеру та можуть бути компенсовані розвитком інших професійно значущих якостей, зокрема працелюбності, відповідальності, дисциплінованості й орієнтації на безперервне самовдосконалення. Розкрито роль особистісних характеристик педагога в умовах трансформації сучасної освіти та зростання вимог до якості освітніх послуг. Особливу увагу приділено гуманізму як базовій професійній якості вчителя початкової школи, а також таким характеристикам, як емоційна врівноваженість, справедливість, педагогічна вимогливість, почуття гумору, професійний такт і душевна чутливість. Підкреслено значення особистісної активності, самоконтролю та педагогічної культури як основи формування гуманістично зорієнтованої взаємодії з молодшими школярами. Доведено, що особистісні якості педагога перебувають у тісному взаємозв’язку з його фаховою компетентністю та визначають результативність освітньо-виховного процесу в початковій школі. У статті розглядається особистість сучасного вчителя початкової школи як ключовий чинник ефективності освітнього процесу. Показано, що професійна майстерність педагога формується на основі високого рівня ерудиції, загальної культури, глибоких фахових знань та володіння педагогічними технологіями. У статті акцентується увага на значенні особистісних якостей педагога: доброзичливості, усміхненості, відкритості, педагогічного такту та емоційної врівноваженості. Підкреслено роль педагогічної рефлексії та усвідомленого контролю власних оцінок учителя, а також значення невербальних засобів комунікації (міміка, жести, погляд, інтонація) для формування психологічно комфортного освітнього середовища. На основі аналізу емпіричних і теоретичних даних зроблено висновок, що педагогічна майстерність учителя початкової школи є результатом синтезу професійної компетентності, особистісних якостей і здатності до постійного самовдосконалення.