Навчання мови через лексичні фрагменти: вплив словосполучень та усталених виразів на плинність мовлення студентів, що вивчають англійську як другу мову - Мелешко, Інна Вікторівна; Ямшинська, Наталія Валентинівна; Куценок, Неоніла Михайлівна; Котковець, Аліна Леонідівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Підхід до навчання на основі лексичних фрагментів (chunk-based teaching) у сучасній лінгводидактиці розглядається як ефективна педагогічна методика, що передбачає опрацювання мови через готові багатослівні одиниці (лексичні фрази, словосполучення, сталі та фіксовані вирази), сприяючи зменшенню когнітивного навантаження під час мовленнєвої обробки. Лексичні фрагменти акумулюють важливу культурну та прагматичну інформацію, забезпечуючи природність і доречність мовлення в різних комунікативних ситуаціях. Оволодіння такими одиницями позитивно впливає на розвиток усного й писемного мовлення, а також підвищує мотивацію студентів завдяки можливості швидкого та успішного використання мови. У статті досліджується ефективність навчання, орієнтованого на chunk-based підхід (з акцентом на словосполучення та усталені вирази) у формуванні мовленнєвої продукції, комунікативної компетентності та плинності усного мовлення студентів інженерних спеціальностей, які вивчають англійську мову як другу. Кількісні дані було отримано шляхом анкетування викладачів англійської мови, спрямованого на виявлення їхніх ставлень, переконань і оцінок впливу цього підходу на розвиток мовленнєвої плинності студентів. Результати дослідження засвідчили загальний консенсус серед викладачів щодо ефективності навчання, заснованого на лексичних фрагментах. Респонденти відзначили його позитивний вплив на плинність усного мовлення, мовленнєву впевненість і загальний рівень комунікативної компетентності студентів. Незважаючи на наявні труднощі в оволодінні словосполученнями та ідіоматичними виразами, респонденти підкреслили значний потенціал цього підходу для підвищення якості мовленнєвої продукції. Отримані результати підтверджують доцільність інтеграції готових мовних одиниць у навчальні програми з англійської мови як другої та окреслюють перспективи подальших досліджень, спрямованих на вивчення довгострокового впливу систематичного навчання лексичним фрагментам.