Самоменеджмент здорового способу життя студентської молоді - важлива компонента підготовки сучасного фахівця - Браславський, Ігор Олександрович; Браславська, Наталія Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У зв’язку зі зниженням показників здоров’я студентської молоді, сучасній людині необхідно вести здоровий спосіб життя, усвідомлювати особисту відповідальність у підвищенні рівня здоров’я. Студентський вік – це час великих можливостей для формування здорового життя, але водночас великий ризик для здоров’я. Метою дослідження є аналіз ставлення студентської молоді до здорового способу життя, особливостей дотримання оптимального балансу між навчальною діяльністю та відпочинком, а також визначення рівня самооцінки власного стану здоров’я. Стан здоров’я молодого покоління виступає одним із ключових індикаторів суспільного добробуту держави, оскільки саме молодь формує її репродуктивний, інтелектуальний і культурний потенціал. На жаль, багато молодих людей не впроваджують здоровий спосіб життя у своє повсякденне життя. Тому у статті розглядається ставлення студентської молоді до здорового способу життя, дотримання ними правильного балансу відпочинку та праці, самоменеджменту стану здоров’я та ставлення до регулярних фізичних вправ. Дослідження проводилося методом анкетування студентів I-III курсів факультету міжнародної економіки ОНЕУ, середній вік яких становить 19,5 років. У результаті дослідження зафіксовано позитивне ставлення студентської молоді до ідей здорового способу життя, однак виявлено невідповідність між задекларованими установками та реальною поведінкою: усвідомлюючи негативний вплив малорухливого способу життя на стан здоров’я, студенти все ж не приділяють достатньої уваги фізичній активності через дефіцит часу та низьку мотивацію. Висновок. Необхідно постійно мотивувати молодь до покращення свого здоров’я, ведення здорового способу життя та розвитку інтересу до фізичної культури і спорту.