Особливості впровадження цифрових технологій у підготовку майбутніх фахових молодших бакалаврів з автомобільного транспорту - Бубняк, Юрій (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є комплексний аналіз особливостей застосування цифрових технологій у підготовці майбутніх фахових молодших бакалаврів з автомобільного транспорту у закладах фахової передвищої освіти. Для досягнення поставленої мети здійснено системний аналіз сучасних вимог до професійної підготовки здобувачів автотранспортного профілю в умовах цифровізації освіти, розвитку інноваційних освітніх технологій та інтеграції цифрових інструментів у педагогічну практику. Розкрито навчально-методичні характеристики веб-квестів як засобу формування професійної компетентності майбутніх автомеханіків, досліджено їх здатність моделювати реальні професійні ситуації, стимулювати активну навчально-пізнавальну діяльність, забезпечувати інтерактивність, мультимедійність та міждисциплінарний підхід у навчанні. Використано методи аналізу наукових джерел, порівняння, систематизації та узагальнення практичного досвіду організації освітнього процесу у закладах фахової передвищої освіти. Результати дослідження засвідчили, що в умовах постійного оновлення технологічних інновацій та зростання невизначеності сучасного суспільства кристалізується необхідність використовувати цифрові технології у навчанні майбутніх фахових молодших бакалаврів з автомобільного транспорту відповідно до специфіки їхньої професійної діяльності. Впровадження веб-квестів і цифрових технологій дозволяє створювати єдиний інформаційний простір для здобувачів, сприяє формуванню умінь працювати з інформацією, розвитку практичних навичок та самостійності, а також персоналізації навчання шляхом індивідуальних освітніх траєкторій. Висновки: системне використання цифрових технологій у підготовці майбутніх фахових молодших бакалаврів з автомобільного транспорту підвищує ефективність освітнього процесу, забезпечує формування професійних компетентностей, активізує навчально-пізнавальну діяльність та створює умови для розвитку практичних навичок і креативності здобувачів.