Особливості застосування засобів оздоровчого фітнесу в корекційно-розвивальній роботі з дітьми дошкільного віку з порушеннями мовлення - Андрєєва, Олена; Пацалюк, Костянтин; Домашенко, Наталя; Губа, Наталія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Вступ. Стаття присвячена актуальній проблемі пошуку ефективних шляхів корекції психофізичного та мовленнєвого розвитку дітей 5-6 років. Встановлено, що традиційні логопедичні методи потребують інтеграції з сучасними формами рухової активності, зокрема засобами оздоровчого фітнесу, для активізації нейромоторних процесів та покращення якості корекційного впливу. Мета. Визначити та науково обґрунтувати особливості застосування засобів оздоровчого фітнесу в корекційно-розвивальній роботі з дітьми старшого дошкільного віку з різними формами мовленнєвих порушень. Методи. У дослідженні використано комплекс теоретичних методів: аналіз та систематизація науково-методичної літератури; компаративний аналіз українських (традиційних педагогічних) та зарубіжних (нейропсихологічних) підходів; метод моделювання для розробки алгоритму диференційованого добору засобів фітнесу. Результати. Розроблено та представлено покроковий алгоритм застосування оздоровчого фітнесу в логопедичній практиці, що включає діагностичний, цільовий та операційний блоки. Систематизовано специфічні групи вправ (дитячий пілатес, логоритміка, заняття на нестабільних опорах, йога, фітбол-гімнастика) відповідно до нозології мовленнєвого порушення (ФФНМ, ЗНМ, заїкання, дизартрія). Визначено механізм поєднання руху та мовлення за принципом «рух – слово – рефлексія». Висновки. Доведено, що диференційоване використання засобів оздоровчого фітнесу дозволяє не лише покращити фізичний стан дітей, а й виступає каталізатором формування нових нейронних зв’язків, що сприяє ефективній корекції мовленнєвих дефектів та підвищенню рівня готовності до шкільного навчання.