Фізичний стан здобувачів фахової передвищої освіти - Гущин, Валерій Миколайович; Корчагін, Микола Валерійович; Ольховий, Олег Михайлович; Гунченко, Вячеслав Олексійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті представлено результати дослідження рівня фізичного стану здобувачів фахової передвищої освіти спортивного спрямування. В Україні відповідно до закону «Про фахову передвищу освіту» було сформовано заклади фахової передвищої освіти. Фахові коледжі спорту здійснюють підготовку майбутніх фахівців в сфері фізичної культури і спорту. Студенти здобувають фахову передвищу освіту, поєднуючи навчання із тренувальним процесом з обраного виду спорту. Від рівня фізичного стану здобувачів спеціалізованої освіти спортивного спрямування залежить успішність навчання та спортивної підготовки. Результати сучасних досліджень свідчать про поступове погіршення рівня фізичного стану студентської молоді. Проте вітчизняні автори доводять, що цілеспрямоване застосування засобів спортивного тренування дозволяє позитивно впливати на функціональні показники здобувачів освіти. Мета дослідження – визначити рівень фізичного стану здобувачів фахової передвищої освіти спортивного спрямування. Методи та організація дослідження. Учасники дослідження – студенти 1-го курсу фахового коледжу спорту, загальною кількістю 22 особи чоловічої статі. Середній вік представників – 17,86 ± 0,12 років. Досвід спортивної діяльності (спортивні ігри) більше 5 років. Рівень спортивної майстерності: від ІІ спортивного розряду до Кандидата у майстри спорту України. Було досліджено антропометричні (вага та довжина тіла) та медико-біологічні (частота серцевих скорочень, артеріальний тиск) показники. Для оцінки фізичного стану було використано Індекс фізичного стану І. Пірогової. Результати. Середнє значення Індексу фізичного стану учасників дослідження знаходяться в межах від 0,676 до 0,825 умовних одиниць, що відповідає оцінці «вище середнього». За результатами дослідження було визначено, що 77,3 % учасників мають оцінку фізичного стану «Вищий за середній», 22,7 % мають оцінку «Високий». Висновок: Фізичний стан здобувачів фахової передвищої освіти спортивного спрямування відповідає оцінці «Вище за середній». Збільшений обсяг фізичних навантажень та спортивна спеціалізація позитивно впливають на рівень фізичного стану.