Взаємодія методики і управління у викладанні охорони праці при технічному обслуговуванні транспортних засобів – важливий ресурс активізації професійної позиції студентів - Драшко, Олена Миколаївна; Філатов, Сергій Валентинович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є дослідження можливості оптимізації методичної підготовки майбутніх педагогів професійного навчання до творчої діяльності в умовах закладу вищої освіти. Оновлення теоретичних основ змісту методичних дисциплін, відхід від традиційних підходів до викладання навчальних дисциплін передбачає пошук ресурсів підвищення якості навчання з метою активізації професійної позиції студентів у освітньому процесі, формування їх готовності до проблемно-інноваційних підходів до вирішення професійних проблем та використання інновацій у навчанні шляхом виконання методичних та управлінських функцій у самостійній творчій праці. На основі вивчення науково-методичної літератури та досвіду викладання курсу обґрунтовано взаємодію методичного і управлінського аспектів навчання основам охоронної діяльності при технічному обслуговуванні транспортних засобів, що є важливим ресурсом оптимізації освітнього процесу, індивідуалізації навчання, стимулювання мотивації студентів до пізнавальної діяльності та активізації їх професійної позиції при вирішенні професійних проблем. Серед важливих аспектів професійної підготовки особлива увага приділена взаємодії методики і управління як основи якісного виконання професійних функцій майбутніми молодшими бакалаврами в реальних освітніх і виробничих технічних ситуаціях самостійної діяльності у сфері автомобільного транспорту. Це дозволяє студентам не лише отримувати теоретичні знання, набувати досвіду нестандартних дій при вирішенні навчальних проблем, виконувати завдання з управління власною пізнавальною діяльністю, а й формувати здатність до виконання методичних і управлінських функцій як інструментів активізації їх професійної позиції. Проведений аналіз засвідчив, що реалізація взаємодії методичного і управлінського аспектів у навчанні основам охорони праці потребує системного, креативно-діяльнісного і проблемно-інноваційного підходів до організації навчання методикам спеціальних дисциплін, що створює умови для активізації професійної позиції студентів у процесі навчання, позитивно впливає на професійне становлення та формування готовності до нестандартних дій в охоронній діяльності, продуктивного виконання професійних обов’язків і підвищує їх конкурентоспроможність на ринку праці.