Удосконалення методики вивчення освітніх компонентів професійної підготовки майбутніми педагогами професійного навчання - Волкова, Наталія Валентинівна; Драшко, Олена Миколаївна; Філатов, Сергій Валентинович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є обґрунтування ресурсних можливостей альтернативних ідей і активних методів навчання в оптимізації навчання методикам спеціальних дисциплін та збагаченні творчого потенціалу бакалаврів з автомобільного транспорту, що забезпечує підвищення якості вищої освіти та її відповідності до постійно зростаючих вимог суспільства. У роботі досліджуються можливості оптимізації методичної підготовки майбутніх педагогів професійного навчання до творчої діяльності в умовах закладу вищої освіти. Оновлення теоретичних основ змісту методичних дисциплін, відхід від традиційних підходів до викладання спеціальних дисциплін, передбачає пошук альтернативних ідей і використання активних методів навчання з метою збагачення творчого потенціалу студентів, їх готовності до проблемно-інноваційних підходів до вирішення професійних проблем та введення методичних інновацій в освітній процес. Альтернативні ідеї й активні методи навчання методикам спеціальних дисциплін дозволяють оптимізувати освітній процес, забезпечити індивідуалізацію навчання, стимулювати мотивацію студентів та накопичувати досвід творчої професійної діяльності і нестандартних дій у вирішенні професійних проблем. Серед важливих аспектів методичної підготовки особлива увага приділяється інтеграції штучного інтелекту з індивідуальними способами вирішення студентами навчально-методичних проблем, засобами активних способів виходу з модельованих реальних виробничих і технічних ситуацій в освітньому процесі. Це дозволяє студентам не лише отримувати теоретичні знання з основ методик спеціальних дисциплін, а й набувати досвід нестандартних дій під час вирішення навчальних проблем; виконувати завдання з методики професійного навчання, основ охорони праці, технічного обслуговування та ремонту двигунів, транспортних засобів; застосовувати методичний інструментарій з метою збагачення творчого потенціалу особистості майбутніх фахівців. Встановлено, що збагачення творчого потенціалу майбутніх фахівців потребує системного, креативно-діяльнісного і проблемно-інноваційного підходів до організації навчання методикам спеціальних дисциплін, що забезпечує готовність студентів до виконання професійних обов’язків у сучасних умовах інформаційно-технологічної освіти, автомобільної індустрії та підвищує їх конкурентоспроможність на ринку праці.