Інтеграція штучного інтелекту в сучасний урок української літератури - Солодюк, Наталія Володимирівна; Віннічук, Алла Петрівна; Крупка, Віктор Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Статтю присвячено огляду застосунків штучного інтелекту для підготовки до уроку української літератури та практично спрямовано для викладачів закладів освіти України. Мета статті полягає в науково-методичному обґрунтуванні можливостей використання штучного інтелекту як сучасного цифрового інструменту для підвищення ефективності викладання української літератури в умовах трансформації освітнього процесу. Під час дослідження використано теоретичні методи аналізу й узагальнення наукових джерел, порівняльний аналіз підходів до цифровізації викладання української літератури, а також метод систематизації для виокремлення напрямів, завдань та практичних інструментів використання штучного інтелекту в освітньому процесі. Результати дослідження показали, що штучний інтелект виконує низку важливих освітніх завдань та реалізується в таких напрямах, як персоналізація навчання, підготовка дидактичних матеріалів, розвиток критично-аналітичного читання, підтримка творчої діяльності, формувальне оцінювання та зворотний зв’язок, а також підвищення інтерактивності уроку. У статті проаналізовано застосунки на основі штучного інтелекту, корисні для підготовки та проведення уроків української літератури, зокрема GPT, Gemini, Grammarly, LanguageTool і Google NotebookLM. На прикладі підготовки відкритого уроку з творчості Ліни Костенко продемонстровано, як зазначені інструменти можуть бути використані для вдосконалення методики викладання та активізації пізнавальної діяльності учнів. Практичне значення дослідження полягає в можливості адаптації запропонованого підходу до підготовки будь-якого уроку української літератури з урахуванням конкретних освітніх умов і потреб учнів.